Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zahod jame

Peter Rezman
Zahod jame
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-277-033-4
Leto izdaje izvirnika 2012
Spremna beseda Jelka Ciglenečki

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
420 g
288 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Ostareli rudar Ivan bi marsikaj od svojega življenja pod zemljo najraje pozabil, še najraje pa rudniško nesrečo, v kateri je umrl njegov najboljši prijatelj Lojze. Ko ga obišče Lojzetov sin Denis, ki očeta ni poznal, saj je umrl pred njegovim rojstvom, se začne preteklost vračati. Izkaže se, da na preprosto Denisovo vprašanje, kako je umrl njegov oče, ni enoznačnega odgovora. Da bi Denis razumel očetovo smrt, mora razumeti tudi jamo, njeno temo, požrešnost, pa tudi tovariško toplino in domačnost, vedno sodobnejšo tehniko, nenehno vrtenje trakov, razumeti mora očeta v različnih obdobjih in vlogah ... Ivanova pripoved niha med podzemljem in površjem, temo in svetlobo, ljubeznijo in smrtjo.

Recenzija Bukla

Peter Rezman – ki ga je širše občinstvo spoznalo z zbirko kratke proze Skok iz kože, za katero je dobil nagrado fabula leta 2009 –, se je v zadnjem romanu ponovno zakopal v temo rudarstva. Avtor rudarstvo zajame v vsej njegovi kompleksnosti, v ospredju pa je magična, zasužnjujoča moč, ki jo ima nad posameznikom. Rudarsko življenje je sklenjen mikrokozmos, ki te povsem posrka vase, a ga je obenem nemogoče deliti z »neposvečenimi«, četudi najbližjimi. Tako tudi sin, ki se nameni s pomočjo očetovega »kamarata« raziskati okoliščine očetove smrti, ostaja ujet na površju. Med njim in očetom ne ležita le dolga vrsta neprehodnih let in črna smrt, ampak tudi manko doživetja jame. Pred »vrati« spoznanja ostaja tudi bralec, ki mu avtor s številnimi žargonskimi izrazi in opisi rudarskih opravil namerno zapira dokončen vstop v besedilo.

Maša Ogrizek, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...