Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zakaj se otrok v polenti kuha

Aglaja Veteranyi
Zakaj se otrok v polenti kuha
13,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-241-994-3
Naslov izvirnika Warum das Kind in der Polenta kocht
Leto izdaje izvirnika 2001
Prevod Kristina Jurkovič
Spremna beseda Lidija Dimkovska

Tehnične lastnosti
mehka vezava
192 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
švicarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtobiografski roman Zakaj se otrok v polenti kuha skicira tragikomične prizore iz življenja romunske cirkuške družine, ki je v upanju na boljše življenje zbežala na Zahod in se tam nepopravljivo razbila. Zgodbo s perspektive otroka razgrinja brezimna pripovedovalka, ki otroštvo preživlja med barvitim svetom cirkuškega življenja ter zunanjim svetom krute realnosti, ki cirkusante poriva na obrobje. Po begu iz Ceauşescujeve Romunije družina sanjari o boljšem življenju in mednarodnem uspehu v filmski industriji. A življenje se obrne drugače. Starša, katerih razmerje najedajo nesoglasja, alkoholizem in incest v družini, hčerki pošljeta v dom, potem pa starejša pristane pri očetu in mlajša, protagonistka, pri materi, ki pri svoji ekstravagantni artistični točki doživi nesrečo. Odtlej mora za preživetje obeh poskrbeti pripovedovalka sama.
Zakaj se otrok v polenti kuha je subtilna zgodba o razkroju družinske celice, ki ni le neusklajena navznoter, temveč tudi navzven, s svetom, a si kljub vsemu do konca prizadeva ohranjati svojo »družinskost«, s človeško toplino obarvano zatočišče pred realnostjo. Roman, ki je preveden tudi v druge jezike in po katerem je narejenih več gledaliških predstav ter film, je napisan na izviren minimalističen način: avtorji pri svojem pisanju stremijo k jeziku, ki bo karseda natančno in plastično izrazil njihove misli in izkušnje, pri Aglaji Veteranyi pa gre za obraten proces – išče izrazne možnosti, kako bolečino zamolčati, zaobiti, s tem pa sporoča, da se prava bolečina ne da zares ubesediti, razkrije se kvečjemu v svetu domišljije in humorja.

Recenzija Bukla

Divji, intenzivni, fragmentarni, z neobičajno vizualno in narativno strukturo pisani roman romunske avtorice Aglaje Veteranyi (1962) je ob svojem izidu leta 1999 obveljal za literarno presenečenje, ta status pa se ga drži še vedno. Pisateljica je snov zanj črpala iz lastnega življenja, saj gre za nekakšno literarizirano avtobiografijo. Ta pa ni pisana zvezno in linearno, temveč s kratkimi, čustveno močnimi stavki in odstavki, s katerimi poustvarja duh in funkcioniranje njene cirkuške in s tem že po definiciji zelo nenavadne družine, ki je pobegnila iz Romunije v času Ceauşescujeve diktature, da bi v tujini našla boljše življenje. Neimenovana pripovedovalka tako ves čas primerja bivanje v tujini z neznosnimi razmerami doma, vse to pa je zavito v dramatične družinske odnose, ki jih po eni strani napenjata ekstravagantna mati in oče, po drugi pa temna družinska skrivnost. Globoka čustvena kriza, ki je najbrž izvirala tudi iz njenega otroštva, je avtorico leta 2001 pognala v to, da se je utopila v Züriškem jezeru, tako da so preostala njena dela izšla posthumno.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...