Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico

Amanda Mihalopulu
Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico
17,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-090-4
Naslov izvirnika Giati skotosa tin kaliteri mou fili
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Klarisa Jovanović

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
350 g
320 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
grško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Maria Papamavru, pripovedovalka romana Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico, se iz Nigerije, kjer se je rodila in skupaj s starši grškega rodu živela do svojega devetega leta, vrne v Grčijo. Selitev v domovino staršev jo zelo pretrese. Tudi Anna Horn, ki je prišla v Atene iz Pariza, se ne more vživeti v novo okolje. Deklici, obe tujki v domovini staršev, se toliko bolj navežeta druga na drugo in kmalu postaneta neločljivi. Prijateljstvo, ki ju povezuje od otroštva do zrelih let, pa je vse prej kot izpolnjujoče. Njun odnos prekipeva od nasprotujočih si čustev in se ves čas giblje med zatiranjem in samožrtvovanjem, tako kot družbena klima, v kateri odraščata. Demokracija in totalitarizem tukaj nista zgolj obliki politične ureditve, temveč preslikava najintimnejših človeških vzgibov.

Amanda Mihalopúlu (Αμάντα Μιχαλοπούλου) je v Atenah študirala francoščino, v Parizu pa novinarstvo. Več let se je preživljala kot kolumnistka raznih grških časopisov in revij. Bila je gostja literarnih rezidenc v Nemčiji, Franciji, ZDA in Švici. Zdaj živi v Atenah, pisateljevanje je njen poklic, vodi tudi delavnice kreativnega pisanja.Njen literarni opus je obsežen in zelo raznolik – piše romane, kratke zgodbe, eseje in knjige za otroke. Njena dela so izšla v najmanj štirinajstih jezikih, zgodbe in eseje objavlja v časopisih in revijah, kot so Guardian, Harvard Review, Guernica, PEN Magazine, World Literature Today, Words Without Borders, Asymptote. Prejela je več grških literarnih nagrad, mdr. nagrado revije Révmata za zbirko kratke proze Zunaj je življenje barvito (Ékso i zoí íne políhromi, 1994), nagrado revije Diavázo za roman Spominska igra (Jándes,1996) in nagrado atenske Akademije za zbirko Bleščeč dan (Lamberí méra, 2012). Za zbirko Rada bi (Tha íthela, 2005) je prejela mednarodno nagrado ameriške agencije za umetnost NEA (2008) in nagrado neodvisnih katalonskih založnikov Liberisliber (2012). Angleški prevod romana Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico (Giatí skótosa tin kalíteri mu fíli, 2003) je bil leta 2015 v finalu za ameriško nagrado za najboljši prevod (National Translation Award).

Recenzija Bukla

Kar nekaj let preden je Elena Ferrante napisala svoj neapeljski kvartet o najboljših prijateljicah, je grška pisateljica Amanda Mihalopulu (1966) napisala roman Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico (2003), ki ga poganja zgodba o dveh prijateljicah od mladosti do srednjih let. Ti dve junakinji v prijateljstvo poveže podobno dojemanje Grčije kot tuje dežele, saj sta se, čeprav sta obe Grkinji, tako Maria, pripovedovalka zgodbe, kot Anna, njeno dinamično nasprotje, v domovino njunih staršev vrnili iz tujine – Maria iz Nigerije, Anna pa iz Pariza. Stična točka torej niso kompatibilne osebnostne lastnosti, temveč neprilagojenost okolju, zato različni družinski vzgoji in pogledi na življenje njun prijateljski odnos ves čas ohranjajo v stanju napetosti od zatiranja do samožrtvovanja. Vse skupaj se odvija na ozadju grške družbene realnosti v zadnji četrtini 20. stoletja, v kateri se pretakajo tako demokracija kot zametki totalitarizma, kar se preslika tudi v najintimnejša (prijateljska) razmerja. Intenziven in sodoben grški roman.

Samo Rugelj, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...