Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zapiski iz podtalja

Fjodor M. Dostojevski
Zapiski iz podtalja
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-284-267-3
Naslov izvirnika Zapiski iz podpolʹya
Prevod Urša Zabukovec
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,2 x 14 cm
360 g
197 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ker jaz bi se igračkal samo z besedami, samo sanjaril bi, v resnici pa si želim, da bi šli vi vsi v maloro, da veš!

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821 – 1881), ruski klasik, ki v svojih najznamenitejših delih, med katera sodi predvsem tako imenovano peteroknižje (Zločin in kazen, Idiot, Besi, Mladenič in Bratje Karamazovi), prek opisovanja izjemnih, največkrat ekstremnih dejanj ali oseb skuša upodobiti najgloblje dileme človekove duše ter posledice človekovih odločitev. Njegovo ustvarjanje, ki je usodno zaznamovalo literarne in filozofske smeri 20. stoletja, je na prelomu tisočletja še vedno zelo aktualno, kar dokazujejo sveži prevodi njegovih del v mnoge svetovne jezike, tudi v slovenščino.

Zapiski iz podtalja (1864) zaznamujejo prehod v drugo, zrelejše pisateljevo obdobje, ki se začne z vrnitvijo iz izgnanstva v Sibiriji. V povesti Dostojevski prvič v zgodovini ruske literature predstavi tip človeka, ki ga sam imenuje podtalni, in ki po njegovem mnenju predstavlja nov pojav v ruski družbi. Monolog podtalnega človeka je kritika zahodn(jašk)e filozofije, racionalizma, logocentrizma ter individualizma - kritika, ki jo pisatelj še razvije v svojih poznejših romanih. Publicistična forma tega literarnega dela pa avtorju omogoča tudi, da v njem polemizira z različnimi filozofskimi sistemi, družbenimi koncepti, antropološkimi teorijami in estetskimi nazori. Pričujoča knjiga vsebuje tudi dva krajša avtorjeva osebna zapisa iz istega obdobja Maša leži na parah ter Socializem in krščanstvo, ki dopolnjujeta in še dodatno razsvetljujeta avtorjevo misel.

Recenzija Bukla

Urša Zabukovec se je do sedaj z Dostojevskim že nekajkrat srečala, saj je prevedla tako eno knjigo njegovega Dnevnika pisatelja kot krajše besedilo Nespodobna anekdota. Sedaj pa je na novo prevedla še njegovo zrelo delo Zapiski iz podtalja iz leta 1864 (prvič ga je prevedel Janko Moder leta 1995), v njem pa se Dostojevski po vrnitvi iz Sibirje kaže kot družbeno angažiran avtor, saj se poimenuje za podtalnega človeka, obenem pa se loti kritike zahodnjaške filozofije. Vabljenik branju in vzporejanju!

Samo Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...