Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zemljevid in ozemlje

Michel Houellebecq
Zemljevid in ozemlje
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-231-910-6
Naslov izvirnika La carte et le territoire
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Mojca Medvedšek
Urejanje Zdravko Duša

Tehnične lastnosti
trda vezava
30,5 x 14,5 cm
510 g
320 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Zgodba slikarja Jeda Martina, ki doživi karierni preobrat in slavo, ko začne fotografirati Michelinove zemljevide in upodabljati predstavnike različnih poklicev, je po avtorjevih besedah roman »o staranju, o odnosu med očetom in sinom in o umetniškem upodabljanju resničnosti«. Melanholični Jed spremlja očetovo poslavljanje od življenja in z Rusinjo Olgo, Michelinovo uslužbenko za stike z javnostmi, premaguje ustvarjalne krize. In potem si nekega dne zaželi, da bi mu besedilo za katalog napisal sam Michel Houellebecq – on bi ga pa v zameno portretiral. A nekaj mesecev po tistem, ko mu izroči portret, se zgodi strašen zločin: Houellebecqa najdejo mrtvega in razkosanega ...

Recenzija Bukla

Houellebecqa (1957), enega najbolj znanih in kontroverznih sodobnih francoskih pisateljev, dobro poznamo tudi pri nas, saj so bili prevedeni vsi njegovi dosedanji romani (Razširitev področja boja, Osnovni delci, Platforma in Možnost otoka). Če je pisatelja z Možnostjo otoka odneslo proti znanstveni fantastiki, ki jo je nakazoval že tudi v kakem prejšnjem svojem delu, se s svojim najnovejšim romanom Zemljevid in ozemlje (izvirno je izšel jeseni 2010, zanj pa je prejel tudi Goncourtovo nagrado) v malce drugačni preobleki vrača na teren, na katerem ga najbolj poznamo. Glavni junak romana je umetnik, samotni slikar Jed Martin, ki se odloči preizkusiti v drugi umetnostni zvrsti, in sicer v fotografiranju različnih industrijskih proizvodov, med katerimi so tudi zemljevidi, natančneje Michelinovi zemljevidi. Čeprav zemljevid še ne pomeni ozemlja, njegove natančno oblikovane fotografije zemljevidov pridobijo na ceni, Martin pa pridobi na svoji slavi. Med druženjem s starajočim se očetom mu pove, da se pripravlja na razstavo svojih slik in da razmišlja, da bi za uvodno besedilo v razstavni katalog prosil – nikogar drugega kot samega Michela Houellebecqa … Roman, ki drzno hodi po meji med banalnim in metafikcijskim, ob tem pa vleče tudi navedke iz javnih virov, ki pa jih umetniško preoblikuje (zaradi česar so Houellebecqa obtoževali celo plagiatorstva), prefinjeno zabavlja čez francosko umetniško srenjo (nekateri resnični liki, denimo Houellebecqov prijatelj in pisatelj Frédéric Beigbeder, se v romanu tudi pojavljajo), ob tem pa na svoj prepoznavni način razpravlja o temeljnih postavkah življenja in minevanja ter vlogi umetnosti v svetu.

Samo Rugelj, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...