Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodba o ljubezni in temnini

Amos Oz
Zgodba o ljubezni in temnini
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-01-2082-7
Naslov izvirnika Sipur al ahava vehošeh
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Mojca Kranjc
Urejanje Andrej Koritnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
1.030 g
884 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini > avtobiografija
izraelsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodba o ljubezni in temnini (2002) je družinska kronika, pripovedo otroštvu Amosa Oza v Izraelu v burnih 40. in 50. letih 20. stoletja, kamor sta se iz vzhodne Evrope zatekla njegova zelo izobražena poliglotska starša, zakonca Klauzner. A ni le to: pisatelj sproščeno in odkrito spregovori o svojem odraščanju v intelektualnem okolju, v katerem so bile knjige in besede glavne. Še več: je globok obračun z materinim samomorom. Poleg tega so Ozovo otroštvo v Izraelu zaznamovale tudi zapletene politične okoliščine med Izraelci in Arabci.
Bolečina sveta pa ni enaka kakor bolečina srca: roman na literarni način oživlja temnoto preteklosti, krutost in ironijo zgodovine, a jih hkrati kot pomiritev in odrešitev ožarjata svetloba in humor njegovega spomina na mladost.

Izraelski pisatelj in novinar Amos Oz (1939) je najbolj znana dela (Moj Mihael, Črna skrinjica, Isto morje, Zgodba o ljubezni in temnini idr.) posvetil času, prostoru in doživetjem 20. stoletja.

Amos Oz je že več let eden od kandidatov za Nobelovo nagrado. Njegov opus kritično opisuje izraelsko stvarnost in skuša najti poti za sožitje in toleranco med Izraelci in Palestinci. Že od šestdesetih let je aktivno vključen v mirovni proces, kar mu je prineslo številne mednarodne nagrade. V slovensko bralsko zavest je stopil l. 1995 s prevodom romana Črna skrinjica.

Recenzija Bukla

Amos Oz (1939), izraelski pisatelj in novinar, je gotovo eden izmed najbolj profiliranih sodobnih svetovnih pisateljev. Rojen je bil kot Amos Klauser v Jeruzalemu (pozneje si je priimek spremenil v hebrejski Oz), njegovi starši pa so bili cionistični emigranti iz Vzhodne Evrope, oče je študiral zgodovino in književnost ter delal kot knjižničar, njegov stari stric pa je bil spoštovani profesor hebrejske književnosti. Oz je do zdaj napisal več kot dvajset leposlovnih del, od tega je večina romanov ter tudi kar nekaj esejističnih knjig, v slovenščini pa smo ga do zdaj poznali po delu Črna skrinjica, trpkem romanu v pismih, v katerih bivša zakonca razkrivata pretekle tančice svojega odnosa in analizirata vzroke za razhod. Zgodba o ljubezni in temnini pa je obsežni Ozov avtobiografski roman iz leta 2003, v katerem avtor s prefinjenim jezikom, polnim posluha do svojih sorodnikov, njihove izobrazbe ter ljubezni do knjig in kulture na eni strani, pa tudi njihovih človeških muh na drugi, prikazuje svoje otroštvo v Jeruzalemu in najstniška leta v kibucu. Pisan inteligentno, literarno dognano, z občutkom za pripovedovanje zgodb, ki jim, če to omogočajo, zlahka doda še humorni pridih, se roman Zgodba o ljubezni in temnini dviguje visoko nad običajne primerke tega žanra, česar se zaveda tudi avtor sam, saj ga ima za svoje najpomembnejše delo. To je potrdil tudi s tem, da se je zaobljubil, da bo prišel v vsako deželo, kjer bo delo izšlo, tako da ga lahko v začetku marca kot uglednega literarnega gosta pričakujemo tudi pri nas.

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...