Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodbe, ki to niso

Robert Musil
Zgodbe, ki to niso
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-242-505-0
Leto izdaje izvirnika 2012
Izbor Walter Fanta
Prevod Stana Anželj, Ana Jasmina Oseban, Štefan Vevar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
380 g
232 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
avstrijsko leposlovje

Založnik o knjigi

Dela Roberta Musila slovenskim bralcem še niso dostopna v celoti, na knjižnem trgu pa so prisotna le v manjši meri. Pričujoča zbirka poskuša zapolniti to vrzel in v novem prevodu podaja predvsem krajša besedila velikega avstrijskega romanopisca. Večji del zgodb iz te knjige je bil izbran iz časopisov in revij, v katerih je Musil objavljal med letoma 1902 in 1933. Naslov knjige – Zgodbe, ki to niso – izhaja iz zbirke, ki jo je Musil sam objavil leta 1935 v Zürichu pod naslovom Zapuščina za časa življenja, oznaka pa se nanaša predvsem na pripovedni postopek: Musil tu veliko pripoved razdrobi v jezikovno dovršene miniature, posamične observacije, ki vzbujajo vtis fotografskih študij. Pred nami so mojstrsko izpisane pripovedi o zločinih in strasteh, pa tudi o povsem vsakdanjih prigodah, tudi iz sveta živali, ki se nemalokrat vedejo bolj človeško od ljudi. Knjigo zaokrožujejo pripovedni fragmenti in aforizmi iz pisateljeve zapuščine.

Recenzija Bukla

Musil je avstrijski in evropski klasik (1880–1942), ki je v slovenščini najbolj znan po svojih dveh delih, Zablodah gojenca Törlessa (1906, pri nas je izšel v okviru Sto romanov) in nedokončaneem mega romanu Mož brez posebnosti, ki je izvirno izšel v več zvezkih (1930, 1933, 1943 in 1952), pri nas pa leta 1962 v prevodu Janeza Gradišnika. Pri nas je nazadnje, leta 1992, izšla njegova zbirka kratkih zgodb Tri ženske, v ta žanr pa spada tudi pričujoča knjiga Zgodbe, ki to niso, ki izhaja iz zbirke Zapuščina za časa življenja iz leta 1935, pokriva pa Musilovo ustvarjanje od začetka stoletja pa do 1933. V njej so v več sklopih nanizani: najprej stilistične miniaturke, ki skupaj predstavljajo Musilovo literarno modernistično poetiko, potem razni pripovedni fragmenti, na koncu pa še Musilovi aforizmi ter avtobiografske zabeležke. Zgodbe, ki to niso so s svojimi spremnimi opombami in komentarju k izboru (to je napisal Walter Fanta) tudi neke vrste študijskega izdaja (intepretacija del je prepuščena bralcem ali študijskim skupinam).

Samo Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...