Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodovina čebel

Maja Lunde
Zgodovina čebel
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-00-3562-6
Naslov izvirnika Bienes historie
Prevod Neža Kralj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
400 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
norveško leposlovje

O knjigi

V slogu distopičnih romanov ta osupljivi prvenec norveške pisateljice Maje Lunde spremlja tri generacije čebelarjev iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, jih poveže v ganljivo zgodbo o odnosu do partnerja, otrok in živih bitij nasploh ter vodi v čedalje verjetnejšo katastrofo svetovnih razsežnosti … V teku zgodbe se Zgodovina čebel spremeni v našo lastno zgodovino.
Anglija, leta 1852. William je biolog in prodajalec semen, ki si želi ustvariti novo vrsto panja, s katerim bi sebi in potomcem prinesel slavo in bogastvo.ZDA, leta 2007. George je čebelar, ki se upira sodobnemu kmetovanju in upa, da bo sin nadaljeval njegovo izročilo.Kitajska, leta 2098. Tao ročno oprašuje sadna drevesa, saj so čebele že davno izginile. Ko ji oblasti po tragični nesreči vzamejo sina, se odpravi na naporno potovanje, da bi izvedela, kaj se mu je zgodilo.
Pretresljiv in nadvse subtilno napisan roman, ki poveže tri zelo različne osebe v napeto in pronicljivo zgodbo ter izpostavi tako močne vezi med otroki in starši kot tudi naš odnos do narave in človeštva nasploh.

Recenzija Bukla

Kakšen je bil nekdaj svet čebel, kak šen je svet s čebelami sedaj in kakšen bi bil svet brez čebel? Roman, ki se giblje med idealistično preteklostjo, utopično sedanjostjo in distopično prihodnostjo, prinaša tri prvoosebne zgodbe, ki jih dirigirajo čebele s svojo prisotnostjo (ali pa tudi odsotnostjo): tu je Kitajska nekaj desetletij v prihodnosti, ko čebel ni več in morajo rastline s cvetnim prahom ljudje, kot pripoveduje Tao, oplojevati ročno; tu je Amerika na začetku tretjega tisočletja, v kateri se čebelar George upira sodobnemu kmetovanju in upa, da bo njegov študiozni sin nadaljeval njegov poklic; tu pa je tudi Anglija sredi 19. stoletja, v kateri se biolog in prodajalec semen William nadeja, da bo obogatel z novim konceptom panja. Roman norveške avtorice, ki je kmalu po izidu dobil norveško literarno nagrado, prevajajo v trideset jezikov, kar ni čudno, saj je avtorica, poleg tega, da je prepričljivo izpisala tri človeške zgodbe, ki se navezujejo na čebele, napeto zaokrožila tri časovna obdobja, iz katerih seva prepričanje, da tako čebel kot narave in družbe ni mogoče ukrotiti, temveč lahko zanje samo skrbimo in jih negujemo.

Samo Rugelj, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...