Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Živalska farma

Pravljica
George Orwell
Živalska farma
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-3066-6
Naslov izvirnika Animal Farm
Leto izdaje izvirnika 1945
Ilustracije Peter Škerl
Prevod Boris Grabnar
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
490 g
136 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

George Orwell (1903– 1950) je pisec, ki ga večina ljudi verjetno najprej poveže z romanom 1984 in s satirično alegorijo Živalska farma. Orwell si je vse življenje prizadeval za izboljšanje položaja zatiranih in prezrtih, o tem je brez zadržkov govoril v svojih žurnalističnih in literarnih besedilih.Glasno in pogumno je zagovarjal socialistična načela in obenem nasprotoval tako komunizmu kot izkoriščevalski kapitalistični miselnosti. Socialni angažma in značilni slog mu opravičeno podeljujeta status enega najpomembnejših družbenih vizionarjev in pripovednikov 20. stoletja.

V politični satiri Živalska farma je Orwell človeške lastnosti uspešno posodil živalim in na odličen način prikazal, kaj se zgodi, ko človek/prašič dobi oblast v svoje roke. Nekateri pravijo, da je pisatelj v romanu alegorično prikazal kvarjenje in propad socialističnih idej v času vladavine stalinizma v Rusiji, čeprav je avtor zanikal, da naj bi se roman nanašal na stalinizem.

Revolucija na kmetiji se začne pod vodstvom prašičev, ki so najinteligentnejši med živalmi. Živali pod njihovim vodstvom izženejo svojega lastnika – človeka, saj imajo dovolj njegovega izkoriščanja. Graščinska farma se preimenuje v Živalsko farmo in začne delovati po principu animalizma oziroma bratstva med vsemi živalmi …

Ilustracije za to izdajo je prispeval priznani in nagrajeni slovenski ilustrator Peter Škerl.

Recenzija Bukla

Klasična Orwellova metaforična »pravljica« za odrasle Živalska farma (izvirno je bila izdana 1945) je v slovenščini izšla že kar nekajkrat, zdaj pa so se pri Mladinski knjigi, podobno kot pri klasičnem slovenskem romanu Hlapec Jernej in njegova pravica, odločili, da jo kontekstualizirajo in interpretirajo še z videnjem priznanega slovenskega likovnega ustvarjalca. Priznani in večkrat nagrajeni Peter Škerl (tudi za knjigo Močvirniki) nam s črno-belimi ilustracijami v Živalski farmi učinkovito in sugestivno približa grozeče ozračje na Graščinski farmi, kjer živali ugotovijo, da ne zmorejo več živeti na dosedanji način, in se zato odločijo zasnovati upor. Živalska farma za vse generacije bralcev.

Renate Rugelj, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...