Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Življenje

Italo Svevo
Življenje
23,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-278-153-8
Naslov izvirnika Una vita
Prevod Dean Rajčić
Urejanje Špela Zupan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 12,5 cm
420 g
400 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Nesposobnež« ali življenje nekega tržaškega uradnika

Alfonso Nitti, izobražen, toda reven mladenič, se preseli iz podeželja v tedaj veliko pristaniško mesto Trst in se zaposli kot uslužbenec v banki Maller. Muči ga domotožje po podeželju, delo v banki pa postaja zanj vse bolj mučno. Življenje mu lepšajo obiski v šefovi hiši. Tu spozna Annetto, med katerima se porodi nekakšna ljubezen kljub njeni navidezni hladnosti. Ko hudo zboli Alfonsova mati, jo čuteči sin neguje ves čas bolezni, tako da je dolgo časa ločen od Annette. Ko se po materini smrti vrne v mesto, odkrije, da se je Annetta zaročila. Ker bi rad ponovno vzpostavil zvezo z njo, jo prosi za zmenek. A namesto nje pride njen brat Federico, ki tako sprovocira Alfonsa, da ga ta nazadnje pozove na dvoboj.

Recenzija Bukla

Italijanskega pisatelja Itala Sveva (1861– 1928), po rodu Tržačana, v slovenščini že kar dobro poznamo po romanih Senilnost in Zeno Cosini ter knjigi njegove izbrane proze Kratko sentimentalno potovanje. Življenje je Svevov ambiciozni, realistično spisani romaneskni prvenec iz leta 1892 (stroške izida pri neki tržaški založbi je pokril kar sam), njegov glavni junak pa je revni izobraženec Alfonso Nitti, ki se iz podeželja preseli v Trst, kjer želi v banki narediti kariero. Vendar se pri poslu stvari ne odvijajo ravno po njegovih načrtih. Vse kaže, da bo našel uteho pri šefovi hčerki Annetti, s katero se vse pogosteje druži, vendar potem vmes poseže bolezen njegove matere, zaradi katere mora Alfonso oditi domov in se posvetiti negovanju bolnice. Ko se po materini smrti vrne nazaj v Trst, so se tu reči, kar se je napovedovalo že v pismih, že spremenile, Annetta pa zanj izgleda dokončno izgubljena … Življenje, ki ga je avtor prvotno nameraval nasloviti Nesposobnež, je bil tako nekdaj skorajda samozaložniški projekt, zdaj pa ga štejejo za klasično delo evropskega romana.

Samo Rugelj, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...