Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Življenje žuželk

Viktor Pelevin
Življenje žuželk
20,45 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Nova Evropa
Leto izdaje 2006
ISBN 961-231-548-5
Prevod Lijana Dejak

Tehnične lastnosti
trda vezava
218 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
rusko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Ruski kritiki so ga raztrgali in ožigosali za \"bestsellermaherja\", ki se neupravičeno vriva med resne avtorje. Zavrgle so ga ruske literarne elite: prvi so mu očitali skeptičen odnos do zahodnih vrednot, drugim sta šla v nos njegov mistični individualizem in ironična odmaknjenost od družbene resničnosti, spet tretji mu niso mogli odpustiti nenadnega uspeha in so ga obtoževali spogledovanja s popularno kulturo ali pa jim ni bil všeč njegov resni odnos do tradicionalnih vrednot in eksistencialnih vprašanj. Obregnili so se ob številne slogovne nerodnosti.
Leta 1962 v Moskvi rojeni Viktor Olegovič Pelevin je izpričan budist, ki tudi po nekaj mesecev letno preživi v budističnih samostanih, in pisatelj, ki je ruski literaturi vrnil bralca (berejo ga tudi tisti, ki o njem govorijo skozi stisnjene zobe). Njegov primer jasno kaže, kako se je družbena vloga ruskega pisatelja, ki je bil zmeraj nosilec resnice, neke vrste prerok, v zadnjem desetletju močno spremenila. Leta 1992 je udaril z romanesknim prvencem Omon Ra (opisuje zrežiran sovjetski polet na Luno), konec istega leta pa je izšlo Življenje žuželk, fantastično, delno nadrealistično delo, ki se po naslovu, motivih in žužkoslovnem izboru likov opira na igro bratov Čapek Iz življenja žuželk. Junaki sočasno bivajo v dveh vzporednih svetovih – svetu ljudi (poslovneži, gangsterji, narkomani, mistiki, prostitutke) in svetu žuželk (komarji, govnači, mravljinci, muhe). Prevladuje motiv preobrazbe, ki ima poleg fizične še metafizično razsežnost in pomeni postopen duhovni razvoj od pomanjkljivega k popolnejšemu, ki se naposled konča z razsvetljenjem (npr. metulj Mitja se preobrazi v kresnico). Zbirka likov teh prepletajočih se zgodb je obenem realna in izmišljena, kar omogoča pisatelju, da z jedko duhovitostjo opiše resničnost, včasih pa tudi pogleda v prihodnost. Nenavadni glavni liki so – razen kadar si drug drugega ne privoščijo za malico – simpatična in zgovorna žuželkasta bitja (ljubezen med različnimi vrstami, nevarni nočni postanki na človeških ritnicah v lovu za svežo krvjo, mladoletna nosečnost ...). Pelevinove preobrazbe, polne kafkovskega in gogoljevskega občutka za metamorfoze, odsevajo razbito in obubožano tranzicijsko Rusijo ter prinašajo berljivo in večplastno povezavo popkulture in ezoterične filozofije. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigo Čapajev in Praznota.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...