Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zmagovita smučina

Mojca Gubanc
Zmagovita smučina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2018
ISBN 978-3-7086-0988-1
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13 cm
120 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
šport in zdravje > smučanje
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Knjiga Zmagovita smučina opisuje zgodbo o vrhunski slovenski alpski smučarki, ki pade v identitetno krizo, v kateri si postavlja vprašanje, kaj je njen življenjski smisel in cilj. Zaradi tega čez noč prekine športno kariero. Na primeru glavnega lika avtorica razmišlja o vrhunskem športu ter človeku, ki vanj prodre, in dilemah, ki jim je lahko podvržen. Avtorica spregovori o novem pojavu v vrhunskem športu - o športni filozofiji (namesto psihoterapije in mentalnih trenerjev).
Pripoved je fikcija, liki in dogodki so izmišljeni, čas in kraj nista pomembna.
Pri zbiranju informacij so avtorici pomagali svetovno znani slovenski smučarji kot Alenka Dovžan, Maruša Ferk in Miha Kürner ter osebe iz filozofske stroke, ki se ukvarjajo s športno filozofijo.

Recenzija Bukla

V prvi osebi napisana pripoved bralca popelje v svet Nadine, dekleta iz hribovske kmetuje, ki se srečuje z zahtevnejšimi bivanjskimi vprašanji kot večina vrstnic. Je nadarjena smučarka, že dovolj uspešna in izkušena tekmovalka v alpskih disciplinah, da se ji odpirajo vrata do vrhunskih uspehov, za kar pa ji manjka življenjske izkušenosti. Čustveno prazno razmerje z Rafaelom, ki se razdre po izgubi še nerojenega otroka, jo pahne v globoko krizo. Iz nje se začne reševati z delom, študijem in zaupnostjo s kaplanom Karlom. Zbližanje z Martinom v njej znova prebudi željo po smučanju, moški bližini, življenju. On je trezen, prizemljen, ona sanjačica, dekle z duhovno in smučarsko identiteto, ki še kar omahuje med več možnostmi in odločitvami, dokler se ne sreča s filozofijo športa in vrednotami, ki jih postavlja v ospredje. Ker avtorica, ki se je že v dveh knjigah ukvarjala s športno problematiko, sama ni imela izkušenj vrhunske smučarke, so ji s svojimi pomagali Alenka Dovžan, Maruša Ferk in še nekateri smučarji, vstop v globine filozofije športa pa olajšala vrsta strokovnjakov, ki se ukvarjajo s to novo disciplino.

Iztok Ilich, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...