Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Znotraj zakona

Erzsébet Galgóczi
Znotraj zakona
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6751-77-3
Naslov izvirnika Törvényen belül
Leto izdaje izvirnika 1980
Prevod Marjanca Mihelič
Urejanje Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
260 g
155 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
madžarsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Leto 1959. Obmejni vojaki na meji z Jugoslavijo ustrelijo mlado prebežnico Évo Szalánczky, v kateri poveljnik obmejne straže prepozna svojo nekdanjo neuslišano ljubezen. Odloči se raziskati njeno življenje in poiskati odgovor na vprašanje: Zakaj je nadarjena mlada novinarka bežala iz države? In – je bežala novemu življenju naproti ali v smrt? Po sledi njenih dnevniških zapiskov odkriva Évino samotno in trpko bitko. Nepopustljivo je razkrinkavala politične laži, jasno pa je izražala tudi svoje nagnjenje do istega spola. »Ta država je tudi moja država. Če vam je to všeč ali ne!« je govorila. Toda država ni hotela biti njena niti ni resnično želela njene ljubezni omožena sodelavka Lívia, s katero se je zapletla v ljubezenski trikotnik. Dvakrat odrinjena, po nizu konfliktov in tragičnih dogodkov, Éva zbeži proti meji … Kratki roman Znotraj zakona (1980) se uvršča med klasična dela srednjeevropske književnosti, v katerem pisateljica dvakrat prestopa družbene tabuje. Ob neprizanesljivem portretu madžarske stvarnosti po zatrtju vstaje leta 1956 opisuje tudi pretresljive zgodbe gejevske subkulture in izsiljevanja državnega aparata. Po romanu Znotraj zakona je nastal film Drugi način, ki je leta 1982 v Cannesu prejel posebno nagrado filmskih kritikov.

Recenzija Bukla

Madžarska v petdesetih letih prejšnjega stoletja in železna zavesa, prek katere želijo mnogi prebegniti na Zahod. Ena od njih je tudi novinarka Èva Szalánczky, ki jo pri ilegalnem prehodu meje v viharni noči ustrelita prestrašena vojaka. Ko to povedo nadporočniku Marosiju, ki se je ravnokar vrnil od svoje ljubice v mestu, to v njemu zbudi jezo in nejevoljo. Ko pa ugotovi, da žrtev ne samo pozna, temveč gre za njegovo neuslišano ljubezen, se v njem zbudi žalost, pa tudi radovednost, zakaj se je Èva odločila pobegniti iz domovine. Odpravi se v Budimpešto, kjer skuša v slogu inteligentne kriminalke raziskati Èvino (intimno) preteklost, ob tem pa ugotavlja, da je Èva veliko več časa kot v moški družbi preživela z ženskami, posebej še s sicer omoženo sodelavko Livio … Realistični roman madžarske pisateljice Erzsébet Galgóczi (1930– 1989, njena dela so prevedena v trideset jezikov) iz leta 1980, ki je sredi madžarskega socializma od sedemdesetih let dalje živela nezatajevano istospolno življenje z igralko Hildo Gobbi.

Samo Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...