Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zrnca

Antologija najkrajše srbske proze
Zrnca
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Apokalipsa
Zbirka Pretoki
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6894-02-9
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Martina Soldo
Spremna beseda Dejan Bogojević
Urejanje Dejan Bogojević, Dušan Stojković

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 13,5 cm
330 g
268 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
srbsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kratka zgodba je oblika kratke pripovedne proze, bolj zgoščene od novele. Njeni začetki segajo v ustno izročilo in v prozne anekdote. Z vzponom realističnega romana se je kratka zgodba razvila v miniaturo.
Sodobne kratke zgodbe so se kot posebna zvrst pojavile na začetku 19. stoletja: Pravljice (1824-1826) bratov Grim, Večeri na pristavi blizu Dikanke (1831-1832) Nikolaja Goglja, zgodbe Groteske in Arabeske (1839) Edgarja Allana Poeja. Razmah tiskanega časopisja je proti koncu 19. stoletja še povečal zanimanje za kratke zgodbe.
Izbrane zgodbe pričujočih "Zrnc" ponujajo pravi bralni in raziskovalni užitek ter nam obenem kažejo, da je kratka forma privlačna in plodno navzoča tudi v naši književnosti.

Recenzija Bukla

Pričujoči izbor je vsekakor hvalevreden, saj gre za temeljit pregled srbskih kratkih kratkih (torej zelo kratkih) zgodb od 17. do 21. stoletja. V njem so z eno ali več zgodbami zastopani tako srbski klasiki (Ivo Andrić, Danilo Kiš, David Albahari) kot njihovi najmlajši literarni potomci (Bojan Babić, Maja Solar). »Zgodbe med vdihom in izdihom«, kot jih v uvodu imenuje Bogojević, dokazujejo, da se lahko v nekaj vrstic ujame vse, od anekdote, kriminalke, basni, šale do nadrealističnih in poetičnih zapisov ali kot v Mojstrih kratke zgodbe zapiše mlad srbski avtor Enes Halilović: »Pravi mi Ivan Cankar, da so se le kamnorezci dobro spoznali na obrt kratke zgodbe. Prav vse med rojstvom in smrtjo so zmožni skrčiti na eno samo črtico.« Naj strnemo: zanimiv izbor, ki bi ga za piko na i lahko dopolnila bolj poglobljen uvod in predstavitve avtorjev.

Kristina Sluga, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...