Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Žvižgavke

A. S. Byatt
Žvižgavke
34,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6780-55-1
Naslov izvirnika A Whistling Woman
Prevod Miriam Drev
Spremna beseda Alenka Koron
Urejanje Petra Vidali

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 14,5 cm
770 g
566 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Žvižgavke (A Whistling Woman, 2002) so nenavadna epopeja o doslej zadnjem poskusu revolucioniranja življenja - ob koncu šestdesetih let 20. stoletja. Niso apologija, prej prefinjen napad na antiintelektualizem, novodobni spiritualizem in prevlado instantne vizualne kulture, na tiste atribute domnevnega prevrata torej, ki so si zagotovili dolgotrajno zmago. Nismo prav veliko napredovali, nam pravi A. S. Byatt, ki je v slovenščini kljub nagradi Booker in drugim presežnikom še nismo brali. In tudi na vračajoča se vprašanja njenih žensk – osvobojenih in zaljubljenih – še nismo odgovorili.

Recenzija Bukla

Antonia S. Byatt (1936) spada med petdeseterico najpomembnejših povojnih angleških literarnih ustvarjalcev, z delom Žvižgavke iz leta 2002 pa jo lahko prvič beremo v slovenskem prevodu. Najbolj znana je po romanu Obsedenost (Posession, 1990), za katerega je dobila bookerja, leta 2002 pa je bila ta ljubezenska drama, ki se dogaja v dveh časovnih obdobjih, tudi ekranizirana za veliko platno. Žvižgavke so sklepni del zelo ambiciozne romaneskne tetralogije (ta se je začela leta 1978 z romanom Devica v vrtu), v celotni seriji pa je glavna junakinja Frederica Potter, v Žvižgavkah sveža ločenka, ki konec šestdesetih let živi skupaj s samohranilko Agatho in njenimi otroki, videva pa se z Johnom Ottakarjem. Vse se spremeni, ko ta sprejme ponudbo za delo z Univerze Severni Jorkšir, kar spodbudi Fredericino novo kariero na televiziji. Gosto pisan, z mnogimi liki in zgodbami naseljen roman ima za ospredje prikazovanje družbenih sprememb v življenju žensk v obdobju, ko so si morale na novo odgovoriti na temeljni vprašanji, ali si želijo svobode ali varnosti, materinstva ali kariere. Ženski roman, ki bo zadel tudi moške.

Samo Rugelj, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...