Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Povej mi, Silvija

Romana Berni
Povej mi, Silvija
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Ved
Leto izdaje 2005
ISBN 961-91396-8-2
Leto izdaje izvirnika 2005
Spremna beseda Iztok Vrhovec

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
200 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ljubezenski roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Vsebina

Silvija, svojevrstno in nekoliko zapleteno dekle, se na zabavi seznani s čednim in šarmantnim Brinom, ki ga dekleta na splošno zelo občudujejo. Brin je navajen, da je pri ženskah uspešen in da svoje cilje zlahka dosega. Prepričan je, da bo tako tudi s Silvijo. Toda v njenem življenju obstaja skrivnost, zaradi katere je do moških hladna in nezaupljiva. Še prav posebej do privlačnih in očarljivih fantov, kakršen je tudi Brin ... Mu bo uspelo premagati Silvijin odpor?

O avtorici

Povej mi, Silvija je tretji roman Romane Berni. Njen prvenec Stava in drugi roman Poroka iz maščevanja, ki sta oba izšla leta 2003, sta bila pri bralcih lepo sprejeta. Avtorica se ukvarja predvsem z ljubezenskimi temami, s poudarkom na zgodbi in čustvenih zapletih med nasprotnima spoloma. Pripravlja svoj četrti roman, ki bo prav tako izšel v kratkem.

Iz spremne besede (Iztok Vrhovec)

Silvija, glavna junakinja romana, kot najstnica doživi sila neprijetno in travmatično izkušnjo z občutno starejšim fantom, ki za vrsto let usodno zaznamuje njeno življenje. Njen odnos do moških se popolnoma spremeni; nikomur več ne zaupa, nikomur več noče razkriti svojih najpreprostejših čustev, kaj šele globljih. Z moškimi se spušča le v kratkotrajne avanture, ki jih takoj, ko bi razmerje lahko postalo resno, prekine.

Potem pa v njeno življenje nenadoma vstopi Brin, uspešen in privlačen mladenič, ki ima vse tiste lastnosti, ki v njej sprožajo najhujši odpor. Silvija se ga poskuša otresti, a Brin je skoraj nečloveško vztrajen. Po vrsti peripetij se glavna junakinja odloči za poslednjo in najhujšo prevaro, s katero naj bi zadovoljila lastna hotenja, Brinu pa – ki se zanjo spremeni v objekt maščevanja proti vsem pripadnikom nasprotnega spola – prizadejala poslednji udarec, od katerega si ne bo nikoli opomogel. A stvari vendarle niso tako preproste in enoznačne, kot si predstavlja Silvija …

Pisateljica celotno zgodbo romana – njenega tretjega – podredi razkrivanju strašnih posledic, ki jih utrpi človek, ki pristane na podrejen, zaničevan, suženjski odnos z drugo osebo. Silvijina tolerantnost do fizičnega in psihičnega nasilja se stopnjuje do popolne otopelosti, kajti to je edino stanje, ki ga je v nastali situaciji še sposobna občutiti, če hoče nekako preživeti. Posledice zavračanja in uničevanja lastnih čustev so usodne za vse njene nadaljnje interakcije z moškimi.

Okvir romana tvori navidez lahkotna ljubezenska zgodba, vendar se v njej skriva pretehtano in globlje sporočilo, ki bolj ali manj zadeva vsakega od nas: kolikšna je stopnja nasilja, ki jo dopuščamo, da jo drugi »izživijo« nad nami? In kakšne so (negativne) posledice tovrstne strpnosti za naša lastna življenja? Avtorica nam ob razpletanju pripovedi nudi dovolj časa, da o tem razmislimo tudi sami.

Odlomek iz romana

»Mislim, da je že skrajni čas, da se pogovoriva, Silvija,« je dejal, ko sta sedla na gladko površino, »saj sva s tem vse predolgo odlašala. No, predvsem ti si tega nadvse vztrajno otepala.«

Silvija je nervozno strmela v valove. Srce ji je začelo divje razbijati, in dopovedovala si je, da je do tega pogovora tako in tako enkrat moralo priti. Jernejev klic je vse skupaj le pospešil.

»Sta z njim ves čas, kar si tukaj, na zvezi?« je vprašal.

»Sva.«

Stisnila je pesti in si prizadevala, da je govorila hladno in neprizadeto.

»Kako pa si vse skupaj predstavljaš za naprej?« je spraševal še vedno popolnoma mirno.

»Ni kaj pojasnjevati. Saj je vse jasno.«

»Res? Meni niti najmanj. Pojasni mi torej.«

»Nobenih sprememb ne bo,« je rekla odločno, čeprav v njeni notranjosti ni bilo niti sledu o tolikšni trdnosti, kot jo je kazala navzven. »Stvari bodo tekle po ustaljenih tirnicah. Jaz bom nadaljevala z Jernejem, ti pa se boš lahko zopet posvetil svojim občudovalkam.«


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...