Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slučaji usode

Pavlina Pajk
Slučaji usode
24,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Zala
Zbirka Rozalke: Zalo retrobranje
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6859-28-8
Leto izdaje izvirnika 1897
Urejanje Mateja Črv Sužnik
Priredba Mateja Črv Sužnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
330 g
167 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ljubezenski roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Slučaji usode, prvič objavljen davnega leta 1897, je zgodba o Malvini, pogumni in močni ženski devetnajstega stoletja. Njen mož, sicer baron in vodja plinarne, je v resnici goljuf in kockar, ki okrade lastno tovarno in izgine neznano kam.

Malvina se brez vsega, le z otrokom in skrbmi, zateče k materi, potem pa sklene, da si bo usodo krojila sama! Ampak njena pot do sreče ni lahka, je polna preizkušenj, pasti in »slučajev usode«.

Pavlina Pajk (1854-1901), pozabljena slovenska pisateljica, je bila med bralkami svojega časa izjemno priljubljena. Mnogi takratni kritiki pa je niso cenili. Kako to? Ker ni sledila naturalistom ali ker je s svojim pogumnim in obsežnim opusom predstavljala resno konkurenco moškim peresom? Ker je bila nadarjena, vztrajna in - samosvoja?

Pavlinine romane so nekoč primerjali z deli nemške pisateljice Marlitt. Kaj pa danes? Mogoče nas Pavlinina zgodba o dobrosrčni lepotici spomni na same mojstrice peresa … na slavno Charlotte Brontë in njeno Jane Eyre ali pa na katero izmed priljubljenih dam sodobnih ljubezenskih romanc.

Recenzija Bukla

Ženski ljubezenski romani imajo očitno tudi na slovenskih tleh kar lepo zgodovino, le poznamo jih ne dovolj. Tako je pohvale vredna poteza založbe, da je prenovila več kot sto let staro ljubezensko zgodbo skoraj pozabljene slovenske pisateljice Pavline Pajk (1854-1901). V času, ko je Pajkova objavljala svoja dela (šest romanov, osem novel in osem povesti), je bilo njeno pisanje deležno tudi kritike, saj je zaradi priljubljenosti predstavljala resno konkurenco moškim peresom. Glavna junakinja zgodbe, mlada Malvina, že na začetku ostane brez moža, ki je zakockal denar in družinski ugled ter jo pustil brez premoženja, ki bi njej in majhni hčerki omogočilo preživetje v surovih časih devetnajstega stoletja. Težko delo in hčerina bolezen mlado žensko popolnoma izčrpajo, zato se odloči, da gre za družabnico ovdoveli graščakinji. Tam se je njena pot, kot se za pravi ženski roman spodobi, obrne na bolje, boleči spomini pa jo spremljajo še naprej.

Renate Rugelj, Bukla 89-90

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...