Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Tok ljubezni

Alain de Botton
Tok ljubezni

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-01-6378-7
Naslov izvirnika The Course of Love
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Vesna Velkovrh Bukilica

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
450 g
279 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > ljubezenski roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rabih in Kirsten se zaljubita. Poročita se in imata otroke. Družba nas uči, da se tu zgodba konča. V resnici pa se tu šele vse začne. Tok ljubezni stopa po sledeh Rabiha in Kirsten od njune prve zaljubljenosti, skozi neizogibna razočaranja, do uvidov zrelosti.

Bralec skupaj z njima odkriva, kako v odnosu sčasoma prilagodimo pričakovanja, kako se naši ideali podredijo pritisku povprečnega življenja in preživetja ter kaj je v resnici prava ljubezen.

Ljubezen in odnosi v sodobnem času

V tej knjigi bo lahko bralec prebiral od poglavja do poglavja o procesu in fazah ljubezni od prve zagledanosti do zrele zveze med moškim in žensko oziroma oziroma ob primeru Rabih in Kirsten preprašal svoje razmerje ali odnose z bližnjimi. Razmerje se namreč začne že »z rojstvom predstave o ljubezni«.

Od prve zagledanosti do konca dni

Avtor odkrito spregovori o »svetih« začetkih nekega razmerja od romantične zaljubljenosti, spolnosti in ljubezni, spolnosti in cenzuri, učenju drug od drugega, »traparijah«, naukih in mejah ljubezni do teorije navezanosti in zrelosti onstran romantike. Odkrito spregovori tudi o spolnosti in starševstvu, prešuštvu, skokih čez plot ter nezdružljivih željah, ki razdvajajo partnerja.

Ljubezen kot veščina, ne pa gol zanos

Rabih bo na primer šele po dolgih letih in pogostih vajah v ljubezni ugotovil, da mu prav tisto, kar se mu je nekoč zdelo romantično – uvidi brez besed, hipoma ukresano hrepenenje, verovanje v pojem sorodne duše – otežuje uspešne zveze.

Ugotovil bo tudi, da ljubezen lahko preživi le, če je človek nezvest njenim sanjskim, visokoletečim uvodnim obetom, in da bodo njegove zveze uspešne le, če se odreče čustvom, zaradi katerih je sploh stopil v zvezo. Spoznati bo moral, da je ljubezen veščina, ne pa gol zanos.

Recenzija Bukla

Alain de Botton (1969) je tisti britanski filozof in pisatelj, rojen v Švici, ki so ga že po prvih knjigah, od katerih so nekatere, denimo Umetnost potovanja, Utehe filozofije, Kako ti Proust lahko spremeni življenje, Skrb za status, Kako še drugače misliti o seksu in Novice: navodila za uporabo, prevedene tudi v slovenščino, poimenovali pop filozof. Karkoli že naj bi ta izraz pomenil, je dejstvo, da zna de Botton dobro pripovedovati zgodbe, vanje pa spretno vpleta filozofske in humanistične prebliske. To velja tudi za njegovo knjigo Tok ljubezni (izvirno je izšla 2016), ki se bere kot posrečen žanrski hibrid iz dveh pripovednih niti. V prvi v obliki ljubezenskega romana spremljamo razvoj in izzive razmerja med Rabihom in Kirsten, ki se spoznata, ko sta stara približno trideset let, se zaljubita, spita skupaj, se poročita, dobita dva otroka, potem pa se vse skupaj šele začne. Na drugi, komentatorski ravni pa skuša de Botton njun odnos predstaviti v priročniški obliki, ga spraviti v okvir, znotraj katerega deluje in se razvija običajna ljubezenska zveza z vsemi svojimi (ne)predvidljivimi vzponi in padci vse do (ne)srečnega konca. Izvirno!

Samo Rugelj, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...