Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Trpljenje mladega Wertherja

Johann Wolfgang Goethe
Trpljenje mladega Wertherja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-274-328-4
Naslov izvirnika Die Leiden des jungen Werthers
Prevod Stanka Rendla
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13 cm
240 g
136 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ljubezenski roman
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Založnik o knjigi

Trpljenje mladega Wertherja je pretresljiva ljubezenska zgodba v pismih.

Roman je že ob izidu vzbudil izjemno zanimanje po vsej Evropi. Mladi so posnemali celo stil Wertherjevega in Lottinega oblačenja ter način njunega vedenja in čustvovanja. Četudi je odtlej minilo več kot 2 stoletji, pa se zdi, da se je zgodba Wertherja za vselej vpisala v etos evropske kulture.

Mladi Werther svoja občutja in dogajanja bralcu izpoveduje v obliki pisem, ki jih piše prijatelju Wilhelmu.Roman je izšel leta 1774, ko je imel avtor štiriindvajset let. V romanu je razbrati tudi Rousseaujeve misli o naravi in Goethejevo kritiko družbe, ki posamezniku onemogoča svobodno voljo in čustvovanje.

»Da, ljubi Wilhelm, otroci so mojemu srcu najbližji na svetu. Gledam jih in vidim v majhnih rečeh kali vseh kreposti, vse moči, ki jo bodo nekoč tako zelo potrebovali; začutim, kako se bo trmoglavost razcvetela v stanovitnost in klenost značaja, iz prešernosti bosta pognali prikupna šegavost in lahkotnost, s katero smukneš čez nevarnosti tega sveta – in vse to je tako nepokvarjeno, tako celovito! – pri tem pa si vselej, vselej ponavljam zlate besede učenika ljudi: Bodite taki, kakor eden od teh! In glej, dragi moj, s temile, ki so prav takšni kakor mi, v katerih bi morali videti zgled, s temile ravnamo, kakor da bi bili naši podložniki. Svoje volje naj ne bi imeli! – Kaj je mi nimamo? In kaj nam daje več pravice? – Da smo starejši in pametnejši? – Dobri bog nebeški, ti vidiš samo stare otroke in mlade otroke in nič drugega; in kateri te bolj radoste, je tvoj sin že zdavnaj oznanil. Verujejo vanj, a ga ne poslušajo – tudi to je stara pesem! – in krojijo svoje otroke po sebi in zbogom, Wilhelm! Ne maram še naprej devetkati o tem.«

Recenzija Bukla

»Glej, kadar govorimo o smrti, san jamo,« položi Goethe na zadnjih straneh pisemskega romana, objavljenega 1774, v usta mladega zaljub ljenega Wertherja tik pred njegovim samomorom. Goethe je bil star štirindvajset let in roman ga je čez noč katapultiral med zvezdnike in bogataše tistega časa. Postal je predmet medlenja in poželenja mnogih mladenk, ko pa je število ljubezenskih samomorov narastlo – samomor je bil tabu takrat in je še danes – , se je menda Goethe le moral javno izreči, da jih ne odobrava.Roman, ki je previharil stoletji, je sestavljen iz pisem, ki spremljajo razvoj radoživega mladeniča do vročične ljubezni in bridkega konca. Artikulirana in zavzeta stališča o naravi in družbi se prelevijo v gosto stkano popolno prežetost z ljubeznijo. »Vse je minljivo, vendar naj večnost ne pogasi žarečega življenja, ki sem ga sinoči užil na tvojih ustnicah, življenja, ki ga čutim utripati v sebi! Ljubi me! Ta roka jo je objela, te ustnice so trepetale na njenih, na ustnih so jecljala moja. Moja je! Moja si, da, Lotte, na vekomaj.« V času drugačne intenzivnosti (merim na bliskovitost in poplavo informacij, nenehnega izpovedovanja in hitro pozabo) je branje romana dobrodošel odmik. Tako intenziven, da ga je treba dozirati počasi. Dovolite si spust v močan vrtinec, distanco in ponoven spust v plamenečo romantiko, ki gre do konca.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...