Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vsak s svojega planeta

Cvetka Sokolov
Vsak s svojega planeta
28,95 € 28,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,87 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Zbirka Z(o)renja+
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-272-293-7
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Gaja Kos
Urejanje Gaja Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
460 g
232 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje > ljubezenski roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gimnazijec Simon, ki odrašča v ljubeči družini, ob začetku drugega letnika dobi novo sošolko Katjo, ki mu takoj postane všeč. Zaljubi se, tudi Katji je Simon všeč. Največ se družita ob glasbi, ko on na klavirju spremlja pevski zbor, v katerem ona poje, ona pa tudi kot violinistka večkrat zaigra z njim, zato skupaj vadita. Čeprav sta si močno všeč, je Katja zelo zadržana, kar ne prepusti se Simonovim nežnostim. Simon najprej sklepa, da ima morda fanta, nato pa mu ona razkrije, da je verna in da je zanjo kot šestnajstletnico ljubezenska zveza prezgodnja.

Cvetka Sokolov, ki se vse bolj uveljavlja kot avtorica kakovostnih mladinskih (realističnih) romanov, se v tokratnem romanesknem delu loti izjemno zanimive in v domači mladinski književnosti tudi precej izvirne teme: zastavi si vprašanje, kako na naše odnose – družinske, prijateljske, medvrstniške, ljubezenske – vpliva (krščanska) vera. Zanima jo predvsem slednje, torej kako vpliva na najstniški ljubezenski odnos, v katerega zaplete šestnajstletnega Simona in njegovo novo sošolko. Čeprav imata veliko skupnega, predvsem strast do glasbe, je med njima tudi zid v obliki (ne)vere. Tako torej avtorica izpiše intimno zgodbo dveh mladih, ki bralcu vseskozi prinaša zanimivo gradivo za razmišljanje (in razpravljanje). Pri tem nameni, seveda z veliko občutka in z odgovornostjo do enih in drugih, enakovredno besedo tako verujočim kot neverujočim, vpelje in sooči vrsto likov z različnimi in različno močnimi prepričanji ter jih postavi v različne situacije. Vsak s svojega planeta je torej slogovno spretno izpisan ljubezenski roman in hkrati mnogo več od tega.

Recenzija Bukla

Slovenska mladinska pisateljica, pes nica in visokošolska učiteljica nas v pričujočem (realističnem) romanu, ki je izšel v zbirki Z(o)renja , odpelje v svet gimnazijca Simona, ki odrašča v odprti in razumevajoči družini. Kljub širokim nazorom, poleg skrbnih staršev mu obzorje širijo tudi nauki babice in obeh tet, Franje in Valerije, vseeno doživi nemajhno presenečenje, ko na začetku drugega letnika dobi novo sošolko Katjo. Simpatična, a rahlo zadržana violinistka mu je zelo všeč, vendar se ona ne odziva na strune, po katerih brenka Simon. Zakaj? Ima Katja morda fanta? Veliko skupnih interesov imata, pevski zbor, ljubezen do glasbe, celo samostojno točko sta pripravila za bližajoči se koncert, vendar se njun odnos nikamor ne premakne … Zato mu Katja razkrije, da prihaja iz zelo verne družine in resne ljubezenske zveze pred poroko zanjo ne pridejo v poštev. Prav neverjetno je, da se podobno dogaja tudi njegovemu sošolcu in najboljšemu prijatelju, čeprav njegova simpatija sploh ni verna. Kako naj šestnajstletniki premagajo prve ovire, ki nastajajo pri vstopu v ljubezenski odnos? Kakšen odnos je najbolj primeren za koga in kakšen sploh je vpliv vere in prepričanj? Smo res vsak s svojega planeta?

Renate Rugelj, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...