Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mašenka

Petra Brecelj
Mašenka

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba samozaložba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-290-338-1
Spremna beseda Simona Semenič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
220 g
94 strani
Tip knjige
novele
Kategorije
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Novela Mašenka se brez olepšav in brez praznih upov loteva posameznikove stiske v sodobnem svetu. Problematika, s katero se besedilo spopada, je vsekakor brez spola, saj je izgubljenost posameznice in posameznika v razpršenem svetu, kjer so vrednote zakopane pod nepreglednimi plastmi raznolikih in raznovrstnih ličil, nedvomno univerzalna tema. Avtorica brezkompromisno porine lik Maše v vrtiljak njenega vsakdana. Maša je od jutra do večera do bolečine razpeta med zunanjimi zahtevami in pričakovanji in notranjimi željami in potrebami. Krhka in ranljiva notranjost pa le stežka sledi ponorelemu svetu in se še težje umešča vanj. 
- Simona Semenič

Recenzija Bukla

Estetsko oblikovana novela je prvenec kolumnistke in prevajalke Petre Brecelj, ki s subtilno pisavo natančno zariše »sedem dni in še en dan življenja« mlade ženske Maše in njenega otroškega alter ega Mašenke. Rutinsko prebujanje v spalnici, obredno kuhanje kave, mehanična pot v službo, »kjer pri vhodu dušo obesiš na klin in se za osem ur preleviš v malega robota«, stoično prenašanje nadležnega šefa, druženje s plehkimi sodelavkami in zdolgočasenimi prijateljicami, redno vikend kosilo pri mami, mlačen seks s fantom, še več brezosebnega druženja in že smo v novem tednu. Še dobro, da je tukaj Mašenka, zvedava in radoživa petletnica, ki kot senca povsod spremlja Mašo in jo spravlja v moralne dileme. Čeprav se mora Mašenka pogosto skriti pod mizo ali ostati za zaprtimi vrati, optimistični bralci vendarle upamo, da bo njen glasek kmalu preglasil Mašinega in se bo osvobodila navlake ter zaživela bolj polnovredno.

Renate Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...