Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mesto Bohane

Kevin Barry
Mesto Bohane
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Police Dubove
Zbirka Eho
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-7020-69-4
Naslov izvirnika City of Bohane
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Alenka Jovanovski

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
340 g
318 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
leposlovje > znanstvenofantastični roman
irsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Mesto Bohane se dogaja leta 2053 na zahodnem Irskem. Njegovi protagonisti se pogovarjajo v mešanici regionalnih, dialektalnih govorov in izmišljije. Barry je združil nemogoče: skrajno zabavno čtivo s skrajno resnim jezikovnim eksperimentom. Pisanje poganjajo živahni dialogi, neubranljiv črni humor in pesniški opisi irske pokrajine. Grenko privlačen je temačni čustveni naboj mesta Bohane, vreden samega Nicka Cava.

Bohane je utripajoči epicenter stvarstva, obdanega z Veleničem ter sipinami, kjer živijo zlovešči Peščeni Pikeyji. Skozi osrčje mesta teče reka Bohane in kraj poji z gnilobno kužnostjo. Bohančani jo vdihavajo med vsakodnevnimi opravki – popivanjem, kurbanjem, drogiranjem, pretepanjem, obsedenostjo z modo in glasbo. V ekološko uničenem Bohanu ni avtomobilov, mobilnih telefonov, računalnikov – vsi hodijo peš ali se vozijo z El cugom, poslušajo radio in si pišejo ljubezenska pisma.

Do zapleta pride, ko ena mafijska družina zabode člana druge mafijske družine, hkrati pa se tu pojavi še povratnik, ostareli Gant Broderick, nekdanji poglavar Noblese, s svojo ljubezensko nostalgijo glede žene Logana Hartnetta, sedanjega poglavarja Noblese. Bohane se znajde sredi krvnega maščevanja in ljubezenske drame, obenem mu preti pravi civilizacijski zlom. Vendar nič ni tako, kot se zdi. Ko se na koncu iz starega rodi novo, ni nič tako, kot se prikazuje.

Futuristično-apokaliptična vestern srhljivka, v kateri je zaslediti vplive filma, ameriških kultnih televizijskih nadaljevank, stripa, popkulture in glasbenih tokov kalipsa, skaja, skanka, orisuje svet pod bleščečim površjem globalnih metropol, a tudi usodne spone, ki so posamezniku položene v zibel. Stvari ne bi mogle biti bolj črne, vendar se zaradi črnega humorja, nabritega jezika in filmičnih prizorov spremenijo v urnebes – napet in zabaven do zadnje strani.

Alenka Jovanovski

o avtorju

Irski pisatelj Kevin Barry (1969) je napisal zbirke kratke proze Obstajajo majhne kraljevine (There are Little Kingdoms, 2007), Na otok lega tema (Dark Lies the Island, 2012) in Ona stara podeželska glasba (That Old Country Music, 2020) ter romane Mesto Bohane (City of Bohane, 2011), Beatlebone (2015) in Nočna barka za Tanger (Night Boat to Tangier, 2019). Piše tudi gledališke igre in filmske scenarije. Za svoje delo je prejel številne ugledne nagrade, med drugim Goldsmithovo nagrado (2015), mednarodno nagrado IMPAC Dublin (2013), nagrado Evropske unije za književnost (2012), nagrado Kluba avtorjev za najboljši romaneskni prvenec (2011), Rooneyjevo nagrado za irsko književnost (2007) in Sunday Timesovo nagrado za kratko prozo. Roman Nočna barka za Tanger je se je prebil v širši izbor nominirancev za nagrado man booker.

Alenka Jovanovski (1974) prevaja iz italijanščine (Cesare Pavese, Italo Calvino, Nelida Milani, Valerio Magrelli, Igiaba Scego, Lina Prosa) in občasno iz angleščine (Margaret Randall, William Blake, Andrea Brady, Kevin Barry). Poleg esejev o poeziji piše poezijo, doslej je izdala pesniški zbirki Hlače za Džija (2012) in Tisoč osemdeset stopinj (2018), ki ji je prinesla Veronikino nagrado za poezijo 2019. Njene pesmi so bile objavljene v poljščini v antologiji dvanajstih pesnic iz Češke, Slovenije in Ukrajine Portrety kobiet w odwróconej perspektywie (2013) ter v angleščini v antologiji Bridge of Voices (2017).


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...