Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moskva 2042

Vladimir Vojnovič
Moskva 2042 -36%

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-277-092-1
Prevod Lijana Dejak
Urejanje Jelka Ciglenečki

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13,5 cm
610 g
462 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
rusko leposlovje

Založnik o knjigi

Vesela, obešenjaška antiutopija, napisana v osemdesetih letih, je postala v Rusiji velika uspešnica prav v zadnjih letih. Morda pa je znal Vladimir Vojnovič (r. 1932), pri nas znan po svojih Prigodah vojaka Čonkina, tudi brez časovnega stroja pokukati v prihodnost?

Disidentski pisatelj Vitalij je prisiljen zapustiti socialistično Sovjetsko zvezo in uživa v svetu gnilega nemškega kapitalizma – dokler idile ne prekine nepričakovana ponudba. Izkaže se, da Lufthansa nudi polete v prihodnost, ameriški časnik pa je pisatelju pripravljen plačati bajno drago karto, ki ga popelje 60 let v prihodnost – v Moskvo leta 2042, kjer se je iz socializma razvil čisto pravi komunizem.

Recenzija Bukla

Ruskega pisatelja Vladimirja Nikolajeviča Vojnoviča (1932) v slovenščini že poznamo po dveh satiričnih romanih o vojaku Čonkinu, ki sta bila v slovenščino prevedena sredi osemdesetih let (Življenje in nenavadne prigode vojaka Ivana Čonkina leta 1985, Prestolnaslednik: nove prigode vojaka Ivana Čonkina pa leto kasneje, oba je prevedel Drago Bajt), s katerima je kritično osvetljeval absurde ruskega totalitarnega režima (s Stalinom na čelu) ter policijske preiskave med drugo svetovno vojno. Seveda teh romanov ni mogel izdati v domovini, zaradi kritične drže pa je moral Sovjetsko zapustiti leta 1980. Tako je v Nemčiji leta 1986 izšel tudi njegov ironično antiutopični roman Moskva 2042 z avtobiografskimi nastavki. Glavni lik romana je namreč disidentski pisatelj Vitalij Nikitič, ki je moral zapustiti socialistično Sovjetsko zvezo in zdaj čisto dobro živi v Nemčiji sredi kapitalizma, dokler njegovega mirnega življenja ne prekine nenavadna ponudba, ki je seveda ne more zavrniti. Nemška Lufthansa namreč ponuja nič več in nič manj kot polete v prihodnost in Vitalij se, potem ko mu karto v višini dveh milijonov dolarjev (in še milijon honorarja) plača ameriški časopis New Times, vkrca na let. Ta ga popelje kar šestdeset let v prihodnost: neposredno v naslovno Moskvo leta 2042. Tam ugotovi, da se je prvič v zgodovini človeštva zgodilo, da so v vmesnem času zgradili brezureditveno in brezrazredno komunistično družbo, in pustolovščina njenega odkrivanja se lahko začne – sočasno z vprašanjem, ali lahko taka družba preživi na dolgi rok. Ležerni ruski humor, ki pa angažirano preigrava različne družbene stvarnosti.

Samo Rugelj, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...