Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ne želi si lahke poti

Brina Svit
Ne želi si lahke poti
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2021
ISBN 978-961-277-289-5
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
230 g
113 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
biografije in spomini > avtobiografija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ko Brina Svit sredi noči pristane v Thiruvanathapuramu, glavnem mestu Kerale na skrajnem jugu Indije – Ne želi si lahke poti je namreč resnična pripoved – in jo indijski šofer pripelje skozi redke vasi in temačen gozd do ajurdvedskega centra, kjer bo sledila zdravilni kuri za bolečine v hrbtu, si ne predstavlja najbolje, kaj jo čaka za velikimi železnimi vrati.

Modrost tisočletne medicine s svojimi natančnimi zdravilnimi metodami in obredi? Divja, tropska narava s stoletnimi drevesi in obveznimi krokarji, ki se začnejo glasno prerekati že ob zori? Kozmopolitska druščina gostov, ki se prihajajo zdravit v Keralo z vseh koncev sveta? In predvsem, po nekaj breskrbnih in idiličnih dnevih, še en, nepovabljen gost: virus, ki v tistem času – v začetku marca 2020 – še nima imena.

Kaj se zgodi, ko se nebo grozeče zatemni, ko se zaprejo železna vrata zdravilnega centra in njegovi gostje postanejo ujetniki in hkrati osebe zgodbe, ki se odvija pred našimi očmi? Ko se zdravljenje spremeni v grožnjo bolezni in meditacijo o svetu, ki nikoli več ne bo tak, kot je bil.

o avtorju

Brina Svit (1954) se je rodila v Ljubljani, od leta 1980 pa živi in ustvarja v Parizu. Je avtorica sedmih romanov, dveh knjig kratke proze in knjige esejev. Od knjige Moreno naprej je vsako knjigo napisala dvakrat – najprej v francoščini, nato v slovenščini. Za svoje delo je prejela različne nagrade, kot so pelleas, nagrado za francoski jezik in književnost, ki jo podeljuje Francoska akademija, nagrado Maurice Genevoix, ki jo prav tako podeljuje Francoska akademija, nagrado neodvisnih knjigarn folies d’encre, nagrado Madeleine Zepter.

Recenzija Bukla

Koronavirus je kmalu začel vplivati na avtorske motive v slovenski knjiž­ni produkciji, ti pa se raztezajo od neleposlovnih (strokovnih) knjig, preko fiktivnih do osebnoizpovednih knjižnih zgodb, ki jih je tako ali drugače zaznamovalo obdobje pandemije. Izviren lonček k tej burni reki literarnih sprememb je s svojo avtobiografsko izpovedjo dodala tudi slovenska pisateljica Brina Svit, avtorica mnogih odmevnih romanov (denimo Moreno in Odveč srce in več zbirk kratkih zgodb, nazadnje Nove definicije ljubezni), ki že dolgo živi in ustvarja v Franciji. Ravno pred začetkom pandemije se je odpravila v Indijo do ajurvedskega centra, kjer naj bi se podvrgla vsestranski čistilni kuri, s katero si je zadala pozdraviti bolečine v hrbtu ter prenoviti utrujenega duha. A ko so se za njenim hrbtom zaprla velika železna vrata starodavnega centra, se ni zavedala, da bo – skupaj z drugimi – stopila v novo dobo, v prostor in čas, ko bo glavno vlogo v življenjih vseh nas začel igrati virus. Tako smo priča intrigantni perspektivi: avtorica pride v Indijo na sprostitev duha in pomiritev svojih notranjih stanj, nad njenimi mislimi pa vse bolj preteče kroži skrivnostna in vse bolj nevarna zunanjost. Knjiga o tem, kako so se pandemiji morale prilagoditi tudi pradavne indijske zdravilne tehnike.

Samo Rugelj, Bukla 160

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...