Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Otroštvo

Miha Mazzini
Otroštvo
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-277-096-9
Spremna beseda Dijana Matković
Urejanje Jelka Ciglenečki

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13,5 cm
390 g
235 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Otroštvo je avtor podnaslovil kot »avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah«. Roman, ker vseskozi srečujemo istega dečka, isto usodo, katere nadaljevanje smo spoznali še v nekaterih drugih, že napisanih Mazzinijevih romanih, predvsem Kralju ropotajočih duhov. Zgodbe, ker so spomini na najzgodnejše otroštvo takšni kot podobe iz sanj … resničnosti so trdna tla izpodmaknjena, znajdemo se v labirintu tesnobnih, včasih groteskno smešnih slik. Osrednja oseba je versko blazna babica, ki kar naprej umira, pa spet oživi – usodne bolezni le niso tako usodne, res pa je, da se vrača tudi še dolgo potem, ko že leži na pokopališču (pod nagrobnikom z napačnim imenom). Potem so tu še (pre)pogumni prijateljčki iz dvorišča, zagrenjena, večno odsotna mama in strici, med katerimi igra očetovsko vlogo Vinko: »Poba, pomni: spomini so kot davkarija, nikoli se jih ne znebiš.«

Recenzija Bukla

Otroštvo, ki ga je avtor posrečeno podnaslovil avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah, je močna knjiga, ki se prav toliko kot z glavo bere s telesom. Drama je biti otrok, je dejala znamenita psihoanalitičarka Alice Miller, in tudi Miha Mazzini boleče iskreno spodjeda mit o otroštvu kot srečnem kraju, kamor se vračamo zobat magdalenice. Protagonist njegovega romana se vrača v otroštvo, da bi si izdrl trnje. Deček v njegovih zgodbah je ujetnik versko fanatične babice in večno zagrenjene, besneče mame; je nenehno nadzorovan, a obenem prezrt. Avtor mojstrsko združuje dobesedno, anekdotično in metaforično raven; njegov slog je kristalno jasen, opran vsakršnih sentimentalnih tančic. Ta emocionalna golota pa ni posledica eksihibicionizma, ampak nuje. Junakom romana – dečkovim stricem – se lažnive besede zataknejo v grlu kot rak. In če pripovedovalec noče iti po njihovih stopinjah, mora izpovedati resnico. V zgodbah je veliko solz, a branje ne prinaša katarzičnega joka. Zarisuje pa (naporno) pot, po kateri se lahko vsakdo odpravi iskat jezero svojih neizjokanih otroških solza.

Maša Ogrizek, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...