Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pleše v somraku

Miljenko Jergović
Pleše v somraku
15,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sanje
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-274-162-4

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
584 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
bosansko leposlovje

Založnik o knjigi

Osrednji dogodek v romanu Miljenka Jergovića je umor dvanajstletne Srde Kapurove, ki s svojim čudovitim plesom iz Zagrebčanov na prometni ulici, kjer rdeča na semaforju vselej gori predolgo, mami denar in nasmehe. Zgodba se razvije iz petih različnih smeri – s Srdo Kapurovo je povezanih pet junakov z izjemnimi življenjskimi zgodbami, katerih korenine sežejo v Srbijo, na Hrvaško in v Bosno. Kdo od njih je njeno truplo pustil ležati v praznem stanovanju?
Pisateljevo izhodišče neobligatorno strmi – bralec naj sam presodi, kdo je zakrivil umor. Zgodba, zastavljena kot svojevrstna rašomonska struktura, namreč ni detektivski roman; Jergovićeva epika se nemalo razlikuje od žanrskega pisanja; dejali bi, da prej pripada žlahtni andrićevski tradiciji.

Recenzija Bukla

Ime Miljenka Jergovića se na slovenskih knjižnih policah pojavlja vse pogosteje. Upravičeno, saj avtor velja za enega največjih hrvaških pisateljev, kar je evropska nagrada Angelus, ki jo je za pričujoči roman prejel lani, le še potrdila. Pleše v somraku je avtorjev sedmi prevod v slovenščino. Romaneskni zaplet je zastavljen kot kriminalka, vendar preseže žan­rski okvir. Vse se vrti okrog trupla dvanajstletne Srde Kapurove, ki postane nema priča moških izpovedi in izgovor, prek katerega avtor osvetljuje zgodovino Jugoslavije in čas po njenem razpadu, ko je medčloveške odnose razkrojila vojna. Roman ima pet poglavij in prav toliko pripovednih perspektiv. V intimnem, samorefleksivnem aktu protagonistov se ne združi le zadavljena deklica, temveč grozeč občutek strahu. Lazar, Lovro, Ile, Svjetlan in Toma se bojijo vsega, še najbolj preteklosti, ki jim je izbrisala identiteto, da jo morajo nato vsakič sproti redefinirati. Avtor se načetih tematskih vozlov loteva z obilo digresij in ironije, a zato nič manj resno.

Ana Geršak, Bukla 86-87

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...