Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

75 pesmi od Dekleve do Peratove

75 pesmi od Dekleve do Peratove
18,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Nova znamenja
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6949-00-2
Leto izdaje izvirnika 2013
Izbor Urban Vovk, Uroš Zupan
Urejanje Petra Vidali

Tehnične lastnosti
mehka vezava
18 x 11 cm
110 g
104 strani
Tip knjige
pisma
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

1970. je v "starih" Znamenjih, takrat še povsem novi zbirki Založbe Obzorja, izšla knjižica z naslovom 57 pesmi od Murna do Hanžka. Tomaž Šalamun in Tomaž Brejc sta zbrala vsega skupaj torej 57 pesmi, nekateri avtorji so se v antologijo uvrstili z več pesmimi, nekateri samo z eno, nekateri, po splošnem prepričanju kar pomembni, so ostali zunaj. Knjižica je bila prelomna. Danes se nam zdi samoumevno, da Murn je, kjer je, da je kakšna od naslednjih antologij, recimo Kolškova Nevihta sladkih rož, govorila ne o prešernovski, temveč o murnovski strukturi, vendar do Šalamunove in Brejčeve antologije ni bilo tako. Do razumevanja Murna v modernistični luči je dejansko prišlo šele z vznikom sodobnega slovenskega modernizma sredi šestdesetih let in zlasti z izidom te lirske antologije. Avtorja izbora sta preprosto "imela nos" za temelje 20. stoletja in tudi za poznejše vrhove, seveda pa nekoliko manj oziroma najbrž definitivno premalo distance do čistih sodobnikov, tako se v antologiji znajdejo tudi takrat sveža pesniška imena, ki jih ni danes nikjer več. Ali je akt mogoče in potrebno ponoviti? Ustvarjanje antologij je nehvaležno, ampak zdravo početje. In nimamo jih zares veliko. Peer Kolšek, je, kot zapisano, zaključil pred novim tisočletjem, za preteklo stoletje pa je bil prostorsko manj omejen. Matevž Kos je zbral 19 pesnikov (z več pesmimi), ki so v knjižni prostor vstopili po letu 1990 (antologija Mi se vrnemo zvečer), od takrat je že deset let, in tudi od izbranih devetnajstih niso ostali vsi. Izbor od sedemdesetih let do danes torej zajema več kot štiri desetletja. Selektorja sta, ne brez muk, a tudi brez hudih preostankov, izbrala 75 pesmi, ki so take, da ostajajo ali najbolj ostajajo.

Recenzija Bukla

Nova antologija slovenske poezije je nadaljevanje in hkrati nova verzija predhodnice 57 pesmi od Murna do Hanžka, ki sta jo leta 1970 uredila T. Brejc in T. Šalamun. Vlogo izbiranja vrhuncev slovenskega Parnasa zadnjih 40 let sta tokrat prevzela Uroš Zupan in Urban Vovk. Na čelu zbirke je Dekleva, ki mu sledi še 25 pesnikov (Jesih, Novak, Ihan, Komelj, Čučnik, Korunova itd.), najmlajše glasove pa zastopajo Jakob, Dintinjana in Peratova. Antologija predstavi tudi nekatere doslej spregledane avtorje, kot je Vladimir Memon. Sicer pa je s takšnimi izbori vedno velik križ, saj je nemogoče, da bi zadovoljili vsak okus. Kazalnik upravičenosti izbire ali »nesmrtnosti« avtorjev je tako po navadi kar v rokah časa.

Kristina Sluga, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...