Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Brazgotine

Nevenka Lekan
Brazgotine
17,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Salve
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-211-906-5
Fotografije Tatjana Splichal
Ilustracije Sandra Osenjak
Urejanje Martin Lisec

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
260 g
78 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Brazgotine je pesniški prvenec pesnice Nevenke Lekan. Avtorica v lirični obliki podoživlja svoje življenjske izkušnje in preizkušnje, ki so zaznamovale njo in njene štiri otroke. Skozi trpljenje in bolečino odkriva v sebi nov smisel, novo moč, voljo do življenja in hvaležnost za vse podarjeno. Pesniška zbira Brazgotine je razdeljena v tri dele: Čiščenje, Krik po materi, Rojstvo kapljice. Pesniška zbirka je posebna in enkratna tudi zato, ker avtorica še vedno prestaja kazen zapora v ZPKZ Ig in je prva, ki je izdala knjigo v času prestajanja kazni zapora.

Recenzija Bukla

Celotno pesniško zbirko zaznamuje avtoričina pretresljiva osebna izkuš nja, ki jo je privedla za zapahe ženskega zapora na Igu. V vsaki pesničini stvaritvi je moč začutiti najgloblje rane, ki so se usodno zajedle v njeno bit. A vendarle je niso razjedle; zdaj se počasi celijo, na njihovih mestih pa nastajajo brazgotine. Kot dokaz preživetega in kot simbol upanja, ki sporoča, da se tudi vse najtežje in najbolj gnojno ob obilici volje lahko zaceli. Avtorica Brazgotin je to storila (tudi) s pomočjo besed: med bivanjem na Igu se je vključila v projekt Javne agencije za knjigo RS Vključujemo in aktiviramo! in spoznala katarzično moč ustvarjalnosti. A njeno pisanje – pa najsi gre za različne oblike pesmi, pripovedne zapise ali pa pretresljiva pisma njenih otrok, ki so jih Lekanovi pošiljali v zapor – ne izzveni samo kot oblika osvobajajoče terapije! Njene stvaritve, dovršene in izbrušene, so v resnici prava poslastica za ljubitelje pretanjenih pesniških oblik, od katerih vsaka posebej govori o moči avtoričine izraznosti pa tudi o njenem dojemanju sveta. V njem, kot je slutiti tudi v eni njenih najlepših pesmi Čiščenje, zdaj kraljuje (tudi) upanje: Ko noč je legla na zemljo, / vsa v prahu, na smrt utrujena, / s pajki v laseh, / zaspi na tleh – čista zre v ocean svojega sveta. / Sprejela je / sebe, tebe in morda ji uspe sprejeti svet.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...