Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Brez anestezije

Radmila Lazić
Brez anestezije

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-284-518-6
Prevod Urban Vovk
Spremna beseda Radmila Lazić
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 17 cm
390 g
182 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
srbsko leposlovje

Založnik o knjigi

Radmila Lazić je ena najbolj prepoznavnih srbskih avtoric, feministk, aktivistk, ki si je drznila zastaviti glas svoje vesti tudi proti velikosrbski politiki Slobodana Miloševića. V domovini velja za upornico z razlogom, saj brez zadržkov piše o ljubezni, seksu, samoti in drugih občutljivih temah, o katerih mnogi najraje molčijo. Pričujoča zbirka pesmi Brez anestezije je prva samostojna knjižna objava poezije Radmile Lazić v slovenskem jeziku. Izbor pesmi sta v sodelovanju pripravila pesnica in prevajalec Urban Vovk.

o avtorici

Radmila Lazić (1949) o svojem pisanju poezije pravi, da se najraje ukvarja s temami, ki se dotikajo tabujev, tako literarnih kot življenjskih. Poezija te sodobne srbske pesnice je izrazito angažirana, svet nagovarja naravnost, brez dlake na jeziku, pogosto provokativno in ironično, šaljivo in uporniško, izrazito čustveno – »a nikoli patetično«, kot pravi sama. Ne čudi, da je poleg bogatega pesniškega, proznega in esejističnega opusa v zadnjih desetletjih odigrala pomembno vlogo v srbskem javnem življenju kot angažirana intelektualka (revija ProFemina, urednica knjižne zbirke Femina pri beograjski Prosveti), vneta zagovornica ženske emancipacije in enakovrednosti spolov in borka za človekove pravice. Naslovi nekaterih njenih pesniških zbirk so sami po sebi zgovorni: To je to (1974), Pravo stanje stvari (1978), Razdelitev vlog (1981), Iz anamneze (2000), Blues Dorothy Parker (2003 in 2004), In vivo (2007). V angleščino je njene pesmi prevajal ameriški pesnik Charles Simic, dober znanec in gost festivala Dnevi poezije in vina. 

Recenzija Bukla

Radmila Lazić, ena najbolj prepoznavnih sodobnih srbskih pesnic, je bila ena od dveh častnih gostov letošnjega festivala Dnevi poezije in vina. Angažirano pesnico in borko za človekove pravice zdaj lahko prebiramo tudi v izboru njene poezije v slovenščini in v originalu v srbščini. Poimenovanje stvari/dogodkov brez olepševanja, polnokrvno, dostikrat (samo)ironično, humorno, sarkastično, družbenokritično, mestoma šokantno, nestereotip­no ter detabuizirano – vse to in več označuje njeno močno pisanje. »Ne maram brezkrvne, vegetarijanske literature,« pravi sama. In še: »Pišem/-o iz nuje, da bi se rešili, da bi preživeli … da bi se dvignili nad trenutno stanje ali obvladali bolečino, se zoperstavili z zanosom …« Angažirana pesnica v ospredje svojih pesmi postavlja žensko (ne)moč, njeno čutenje, njen boj za resnico in pravico – za življenje, kot je, in za izrekanje le-tega. Bogata sporočilnost poezije nas bralce nagovarja z izborom besed, samim slogom in vsebino. Ne pušča nas hladnih, nasprotno, v nas zbuja in razplamteva življenje in upor ter zanos bivanja. Njena poezija je razumljiva in dostopna ter sporočilna. Je provokativna in nestereotipna (»Blagoslovljen pralni stroj, pomivalni … / In ostali delujoči hišni aparati. / Vodovod in kanalizacija. Urejena prebava.«) Je uporniška: »Nočem biti poslušna in krotka, / Priliznjena kot mačka, vdana kot pes«. Radmila Lazić je samosvoja pesnica, je pa tudi malo od nas, ki smo kdaj stali sami pred bogom in verjamemo v živost Besede in v veličino človekovega srca.

Sabina Burkeljca, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...