Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Brez kategorij

Pesmi in slike iz prve ustvarjalne dobe
Gustav Januš
Brez kategorij
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2019
ISBN 978-3-7086-1066-5
Fotografije Verena Gotthardt, Vincenc Gotthardt
Urejanje Franc Kattnig, Janko Zerzer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
111 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

"Med resnimi pesniki na avstrijskem Koroškem velja Gustav Januš za nemara najbolj hudomušnega, svetlega, vedrega. Toda že v njegovih zgodnjih letih nekje od sredine šestdesetih do sredine sedemdesetih let 20. stoletja, ki jih zaobsega pričujoči izbor, je njegova satira skorajda praviloma obarvana z otožno senco. Če te slike ne bi bile žanrsko večne, bi lahko domnevali, da so posnete tik pred nevihto." Fabjan Hafner

Recenzija Bukla

Ni prav vsakdanje, da bi stari prijatelji prijatelju, slikarju, pomagali iskati njegove slike. Prav to se je zgodilo Gustavu Janušu, tudi pesniku, ko se je ob osemdesetletnici oziral po svoji živ­ljenjski poti, prepleteni z umetniškimi dosežki in priznanji na dveh področjih. Urednikoma in piscema uvodnih pojasnil Francu Kattnigu in Janku Zerzerju se je pri raziskovalni nalogi pridružil še ured­nik in fotograf Vincenc Gotthardt, tudi pisec verzificiranega uvoda. Trojica je lepo število bolj ali manj pozabljenih slik iz Januševega najzgodnejšega obdobja našla kar pri njem doma na Breznici. Večino od skupaj blizu tridesetih del, reproduciranih v pričujoči knjigi, je odkrila po slovenskih domovih na Koroškem, tri pa v stanovanjih koroških rojakov na Dunaju. S še nekaj zgodnejšimi pesniškimi besedili pozneje večkrat nagrajenega avtorja je bilo manj težav; bila so objavljena v pesniških zbirkah in periodiki, tako da jih je bilo za to priložnost treba le izbrati, z njih »pobrisati prah« in jih na novo razporediti. Skupinsko delo je s prijateljskim poetičnim portretom Gustava Januša sklenil Fabjan Hafner.

Iztok Ilich, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...