Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Čitanka

Danilo Kiš
Čitanka
22,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6780-53-7
Leto izdaje izvirnika 2011
Izbor Julija Uršič
Prevod Drago Bajt, ... [et al.]
Urejanje Petra Vidali

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 14,5 cm
470 g
316 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
leposlovje > poezija
leposlovje > eseji
leposlovje > fragmenti
leposlovje > kratka proza
srbsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V življenju in delu Danila Kiša tiči prav toliko brezkompromisnosti in protislovnosti, da vedno znova spodbujata k premisleku. Z mojstrskim, alkimističnim obvladovanjem jezika - pa naj gre za leposlovje, esejistiko ali polemiko - preplete življenje in literaturo, in zadene v živec. Nič čudnega, da se o njem neprestano razpravlja, njegova dela dela pa prevaja v najrazličnejše jezike. Pričujoči pregled Kiševega ustvarjanja razkriva razsežnosti njegovih literarnih postopkov, ki so zaradi svoje avantgardnosti naleteli tako na navdušenje, kot na obsojanje, ter aktualnost njegove tematike, ki črpa iz strahot 20. stoletja na eni strani in lastne izkušnje na drugi.

Recenzija Bukla

Danilo Kiš (1935–1989), pisatelj, pesnik, literarni kritik in esejist, spada med najbolj znane in cenjene jugoslovanske avtorje 20. stoletja. Pričujoča Čitanka predstavlja nekakšen uvod in hkrati tudi pregled njegovega celotnega ustvarjalnega opusa. Poleg odlomkov iz del, ki so bila v slovenščini že objavljena (Grobnica za Borisa Davidoviča, Vrt, pepel, Enciklopedija mrtvih), so v knjigi objavljeni tudi odlomki iz preostalih dveh delov avtobiografske trilogije Družinski cirkus (Zgodnje muke in Peščena ura), romana Mansarda, Ura anatomije in izbor kratkih zgodb in pesmi. Vse skupaj pa v celoto povezujejo odlomki iz različnih intervjujev, v katerih pisatelj izjemno analitično pojasnjuje svoj odnos do lastnega ustvarjanja, pa tudi literature na splošno.

Majda Peklaj, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...