Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Človek pod luno

Blaž Iršič
Človek pod luno
19,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba LUD Literatura
Zbirka Prišleki
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7017-49-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Andrej Hočevar

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14,5 cm
240 g
81 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Težko je biti človek, sploh prvič. Blaž Iršič, ki je s prvencem pošteno prevetril slovensko poezijo, je tudi v drugi zbirki značilno predrzen in neposreden. Toda njegova navidezna provokativnost ni izraz ravnodušnosti, temveč, nasprotno, neznosne teže bivanja. Kajti odločitev za življenje je predsvsem odločitev za odgovornost in sprejemanje drugačnosti. Zato je ta poezija tako pronicljiva v svoji neizprosnosti: ve, da je banalnost bržkone edina zanesljivost, in prav zaradi tega jo je treba toliko odločneje subvertirati.

o avtorju

Blaž Iršič se je rodil v Novem mestu leta 1983. S plešo in kislega obraza nikoli kasneje ni bil več tako podoben Janezu Janši. Kasneje se je v mali šoli naučil brati in pisati in kaj več od tega ne zna niti danes.

Recenzija Bukla

Iršičev prvenec Poezija za avtomehanike je pred štirimi leti vnesel nov duh v mlado slovensko poezijo. Tako med kritiki kot bralci dobro sprejeta zbirka je doživela ponatis in bila nominirana za Jenkovo nagrado. Tudi sama sem o njej pisala z naklonjenostjo in z zanimanjem pričakovala avtorjevo naslednjo knjigo. Glavne prvine prvenca so še vedno tu: lirski subjekt je še zmeraj neprizanesljiv opazovalec svojega vsakdana, v katerega prodirajo hipni miselni drobci kot odsev zunanjega sveta, simbolov in ikon zahodnjaške pop- in subkulture. Tudi jezik je še vedno neposreden, našpičen, le da ga sedaj tu in tam blažijo resnobnejši toni. Opazna razlika je dolžina pesmi; prevladujejo daljše, ki pa jim (pre)večkrat umanjkata premišljen vsebinski lok in konstantna moč pesniških podob. Kar najbolj pogrešam, so kratke pesmi, ki jih je tokrat le za vzorec. Ravno v teh se namreč najbolj razmahnejo avtorjeva humorna lucidnost, provokativnost in predvsem pesniška svojskost.

Kristina Sluga, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...