Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Črni molitvenik

Marko Tomaš
Črni molitvenik

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Hiša pesmi
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-274-463-2
Naslov izvirnika Crni molitvenik
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Aleksandra Rekar
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
160 g
63 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
bosansko leposlovje

Založnik o knjigi

Tomaševo poezijo oblikujejo roke tisočev duš; njegove pesmi so vesoljni odmevi; njegova pesniška drža je nedvoumen etični klic, ki pripoveduje o stvarnosti, kakor jo zmorejo videti najgloblje umevajoče oči. Lege Tomaševe meditacije so brezkrajne – izhodiščno vprašanje »Kako živeti med toliko smrtmi?« more izbočiti le misel, ki je vgozdena v popolno predajo ... Živeti, ljubiti. Scela.

V prvem slovenskem prevodu bo jasno in neupogljivo spregovoril obsežen izbor pesmi, ki bodo opojna iniciacija v religijo erosa in tanatosa. Smrtonosna samost bo zakričala v hrup nacizmov, zlaganosti in trpkega nihilizma. Resnica bo zasijala s tistim, kar jo neizbrisljivo določa – z lepo okrutnostjo. Mar lepota kdaj preneha (biti)?

Marko Tomaš (1978), pesnik, esejist, kolumnist in komentator, ena izmed ustanovnih in gonilnih sil časopisa Kolaps, je novinarsko pero sukal za vrsto občil (Glas Istre, BH Dani, Feral Tribune). Doslej je objavil osem samostojnih pesniških zbirk, v trojici pesemskih knjig pa se je njegov glas pridružil izbranim sodobnikom. Marko Tomaš velja za enega najizvirnejših pesniških glasov na ozemlju bivše Jugoslavije. Njegovo poezijo so doslej prevedli v italijanski, poljski, nemški in angleški jezik.

Recenzija Bukla

Po mnenju kritikov eden najizvirnejših pesnikov na območju nekdanje Jugoslavije se je rodil leta 1978 v vojaški družini v Ljubljani, nato pa živel na Hrvaškem, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini, kjer prebiva tudi trenutno, in sicer v Mostarju. Poleg poezije piše tudi kratke zgodbe in eseje ter kolumne in komentarje. S pričujočim izborom se prvič predstavlja v slovenščini. Podstat zbirke je osamljenost posameznika v sodobnem svetu in ljubezni ter hkrati vpetost v svet, na katerega lirski subjekt ne more več vplivati. Oboje je postalo tako samoumevno, da je poezija še edini prostor posameznikove osebne svobode in razmišljanja, čeprav se včasih spremeni v bojišče z besedami: »... in ni mi uspelo odpreti duše pesmi. / Besede so me zapustile in me golega, / skrčenega in znojnega / pustile na vzmetnici poletnega popoldneva /.../«

Kristina Sluga; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...