Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Devetindevetdeset
24,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Literarni val
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-269-639-9
Leto izdaje izvirnika 2012
Spremna beseda Robert Simonišek

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 22 cm
80 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pesniki ujeti v 9!

Dvojna, antitetična narava človeške biti, iz katerega se je vse od homerskih časov vzpenjalo pesniško ustvarjanje, v pričujoči zbirki ni izražena le z delitvijo na moška pesnika in ženski predstavnici, ter, posledično, skozi oblikovanje – knjigi se v sredini združita – , temveč tudi v pojmovanju ljubezni kot najbolj elementarnega vzgiba, ki (raz)združuje posameznike. Glas Erosa v pesmih ni tematiziran s pomočjo modernističnih postopkov, niti ne želi ustrezati modnim literarnim trendom 21. stoletja, marveč ohranja subjektivnost in intimo, zasidrani v pesniškem jazu, s čimer nehote obuja romantično pesniško tradicijo.
Navsezadnje sta z vidika vsebinskih kontrastov, ki so značilni za štiri pesniške glasove, pomenljiva tako oblikovanje kot naslov zbirke, ki je zasnovan na podlagi števila 9. Slednje med drugim simbolizira zakon karme, hkrati pa s svojo vizualno strukturo (devetici postavljeni skupaj zrcalno) spominja na klasični jin jang simbol. Avtorji pričujoče pesniške zbirke nam skušajo morebiti ponovno ponazoriti tisto, kar so izkusili naši predniki ne glede na svoje versko prepričanje, geografsko ukoreninjenost in svetovni nazor: da so z vidika človeške končnosti srečanja, (raz)združitve, prihajanja in odhajanja fragment zakritega in nedoumljivega scenarija, ki ga zna natančno prebirati le usoda.
(Iz spremne besede: Dr. Robert Simonišek)

Recenzija Bukla

Ena prvih zbirk, ki je nastala v okviru portala www.literarnival.si, prinaša pesmi dveh pesnic in dveh pesnikov. Branko Baćović kot v svojih prejšnjih zbirkah tudi v Devetindevetdeset nadaljuje z značilno erotično poetiko, medtem ko Stojan Prošev ustvarja poezijo že skoraj štirideset let, vendar so bile njegove mrakobno eterične pesmi doslej objavljene le na internetu. Izklesana pesniška govorica Ele Dolšak prihaja na plano v eksistencialnih in ljubezenskih odtenkih, Nuška Golobič, sicer tudi urednica založbe, pa črpa iz čistega hrepenenja.

Žiga Valetič, Bukla 94

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...