Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Drevo in zvezda

Tomaž Pengov
Drevo in zvezda
24,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Srebrni glas
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6767-84-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Tjaša Koprivec, Rok Zavrtanik

Tehnične lastnosti
trda vezava
17,5 x 17,5 cm
400 g
187 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Tomaž Pengov, zamišljeni iskalec minule skladnosti, ki sta jo poznala antična Grčija in renesansa, se je pred modernizmom zatekel v tišino intimizma, asociativno lahkotnost nadrealizma, med skrivnostne podobe simbolizma in celo krhke privide baroka. Tomaževe pesmi so zato blizke Koviču, Udoviču, Vodušku, Gradniku, Lorci in Eluardu, prijateljujejo s slikami de Chirica, Stupice, Lapajneta, Kraševčeve, Slavca in Aleksija Kobala, sorodne so glasbi impresionistov, Ralpha Townerja, Jacquesa Brela, Juliette Greco, skandinavskih jazzistov, skupin Oregon ali Return to Forever, Joni Mitchell, Leonarda Cohena, Franeta Milčinskega - Ježka.

Tomaž Pengov je bil – in je še vedno – popotnik, ki ne išče asfaltnih avtocest do prestolnic, ampak prašne kolovoze do pozabljenih in zapuščenih krajev. Na obrobju sveta, malikujočega hitrost in hrup, so morda še skriti kraji, kjer je mogoče poslušati roso, iskati pogled drevesa, se pogovoriti s klateži, romarji in begunci, videti barvo tišine.


Milan Dekleva v spremnem zapisu k pesemski knjigi

Recenzija Bukla

Kombinacije pesniških knjig in glasbenih zgoščenk so kar dobro znane tudi pri nas, raztezajo pa se od zbranih pesmi visoke poezije s priložnostnimi glasbenimi ali recitatorskimi posnetki (knjige Daneta Zajca in Nika Grafenauerja) do popglasbe z etnopodlago (Vlado Kreslin). Nedavno se jim je pridružila še knjiga (in zgoščenka) Drevo in zvezda Tomaža Pengova, v kateri najdete zbrane pesmi tega vrhunskega slovenskega kantavtorja. Pengov je leta 1973 izdal svojo prelomno in po mnenju mnogih še do sedaj nepreseženo ploščo Odpotovanja, v naslednjih desetletjih pa zgradil eno bolj unikatnih in samosvojih glasbenih poti. Milan Dekleva v spremni besedi Pengova označuje za pevca magičnega eksistencializma, čemur pritrjujejo (večinoma instrumentalni) posnetki na dodani zgoščenki, med katerimi najdete vrsto do sedaj še ne objavljenih skladb iz različnih obdobij umetnikovega ustvarjanja. Poezija in glasba kot obred, ki prikazujeta in izražata pozabljene skrivnosti.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...