Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Drevo življenja

Izbrane in nove pesmi
Miroslav Košuta
Drevo življenja
23,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladika Trst
Leto izdaje 2011
ISBN 978-88-7342-160-3
Spremna beseda Tatjana Rojc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 13,5 cm
390 g
188 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

V delu je objavljenih 120 pesmi, ki predstavljajo izbor celotne Košutove pesniške produkcije, nekaj pa je tudi doslej neobjavljenih. Pesmi so razdeljene v devet sklopov, katerih naslovi so: Prežim na vsak tvoj gib, Tam za turškim gričem, Na starem zemljevidu štirje kraji, Nekoč je dež sijal z lučjo, Hlad v školjke zakletih usod, Vulgo Trieste oder Terst, V krvi praznično zvoni, Z granatnim jabolkom spomina, November je zeleni volk. V knjigi je zapisana avtorjeva življenjska zgodba, njegova individualna življenjska izkušnja, ki je povezana z njegovo družbeno angažiranostjo. Naslov nam zgovorno pove smisel te zgodbe, ki se obenem navezuje na arhetip eksistence kot univerzalne in obenem edinstvene človeške izkušnje.

Recenzija Bukla

Kot poklon letošnjemu dobitniku Prešernove nagrade in v počastitev avtorjeve petinsedemdesetletnice sta izšli knjiga izbranih in novih pesmi Drevo življenja ter zbirka hudomušnih, znanih in neznanih štirivrstičnic Mavrična školjka. Zbirki se lepo dopolnjujeta, saj predstavljata raznoliko in domišljeno poetiko tržaškega pesnika, dramatika in prevajalca Miroslava Košute, njegov smisel tako za resno kot humorno poezijo ter njegovo razpetost med dva svetova in s tem med dve literarni tradiciji, slovensko in italijansko. Ko se je na začetku pesnikove kariere na Slovenskem pojavil intimizem kot nasprotje t. i. »kramparski poeziji«, je italijanska poezija s Pasolinijem na čelu krenila v smer družbenokritičnega angažmaja. Košuta je pisal oba tipa poezije, vendar angažiranih pesmi do danes ni vključeval v nobeno od svojih knjig. Nekaj jih najdemo v Drevesu življenja, kjer je predstavljen avtorjev izbor 120 pesmi, razporejenih v devet ciklov. V Mavrični školjki pa se besede zasučejo v igrivem, ironičnem ritmu, ki zna ne le zabavati, temveč tudi pošteno zbosti.

Ana Geršak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...