Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Drobtinice življenja

Srečka Černe Artač
Drobtinice življenja
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goriška Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-88-96632-79-6
Spremna beseda Majda Artač Sturman
Urejanje Majda Artač Sturman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20,5 x 12,5 cm
130 g
71 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtorica pesniške zbirke Srečka Černe Artač, kulturna delavka in učiteljica v pokoju, je svoje pesniško ustvarjanje znala oplemenititi z izrednim čutom za lepoto jezika in slovenske pisane besede. Njene pesmi se vsebinsko razpenjajo od domovinske do življenjskoizpovedne in religiozne tematike in so v knjigi razvrščene v šest sklopov. V svoje verze vpleta različne motive, od upodobitve narave do stvarno poučnih nazorov, vezanih na pedagoško izkušnjo, take, ki odražajo pogled na aktualno družbeno stvarnost in socialno motiviko, vse do religioznih motivov, iskanja svetega in vdanosti višjemu življenjskemu načrtu. Tudi oblikovno se pesmi razlikujejo in zaobjemajo tako sonete kot krajše lirske utrinke v prostem verzu. Zgoščenost izraza govori o dragocenosti jezika, o skrbi za zvočnost in zaokroženost rime in obenem omogoča preprostost in čudenje ob videnju tistega, česar sodobni človek marsikdaj ne utegne zaznati ali opaziti. Te drobtinice življenjskih opažanj in modrosti so kot bežni utrinki, ki ostanejo »na mizi, pogrnjeni s prtom besedne vezenine.« Oblikovna izbira slovenskih narodnih vezenin, ki knjigo krasijo, so še dodatna vez z izročilom, kateremu avtorica ostaja zvesta in ga posreduje tudi prihodnjim rodovom. Naslov, ki si ga je zamislila za pričujočo zbirko, priklicuje v spomin Slomškove Drobtinice, ki so tedanje bralce s preprostimi pesmimi in zgodbami nahranjale z zvočnostjo slovenske besede in ohranjale ljubezen do slovenskega jezika. Zbirko je uredila in napisala uvodni sestavek z naslovom Nasititi se s kruhom poezije avtoričina hčerka in literarna ustvarjalka Majda Artač Sturman.

Recenzija Bukla

Kulturna delavka in učiteljica v pokoju Srečka Černe Artač je svoje pesniško ustvarjanje oplemenitila z izrednim čutom za lepoto jezika in slovenske pisane besede. Svoja življenjska opažanja in modrosti je dolga leta hranila v lepo izpisanih zvezkih, tokrat pa so ugledali luč sveta pod naslovom, ki v spomin priklicuje Slomškove Drobtinice. Tudi te so tedanje bralce s preprostimi pesmimi in zgodbami hranile z zvočnostjo slovenske besede in ohranjale ljubezen do maternega jezika. Avtorica v svoje verze vpleta različne motive, od upodobitve narave do stvarno poučnih nazorov, vezanih na njeno pedagoško izkušnjo, take, ki odražajo pogled na aktualno družbeno stvarnost in socialno motiviko, vse do religioznih motivov, iskanja svetega in vdanosti višjemu življenjskemu načrtu.

Beti Hlebec, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...