Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Egejsko vino

Izbrane pesmi
Kornelijus Platelis
Egejsko vino
12,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Apokalipsa
Zbirka Fraktal
Leto izdaje 2011
Naslov izvirnika Izbrane pesmi
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Ona A. Čepaitytè Gams, Andrej Rozman
Urejanje Stanislava Chrobákova Repar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
11,5 x 16 cm
90 g
101 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
litvansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Srečanje s poezijo Kornelijusa Platelisa predstavlja vstop v simbolno-semantični kontinuum, kjer se druga na drugo nalagajo, pa tudi kot trdno povezano organsko tkivo s posebno občutljivostjo za sleherno spremembo ali nihilizacijo življenja vzajemno prestopajo ter zorijo plasti kulturne zgodovine.Poetološke razsežnosti te poezije so tako rekoč vsestranske: od lirično obarvanega utrinjanja neponovljivega v srčiki pesniške besede, njegovega nasprotja v politično naravnani deklarativnosti, prek matafizičnih vprašanj in presežkov ter prodiranja v območje krščanske mistike, do mitološkega udejanjanja časa na ozadju nedosegljive brezčasnosti.

Recenzija Bukla

Poezija litvanskega pesnika je svojevrstna oblika referencialnega eskapizma. Njegovemu pesniškemu jazu je sodobni svet »postal tuj s svojimi / kulturnimi lažmi, shizofrenijami in kompleksi, / s svojimi institucionaliziranimi religijami in ideologijami«. In čeprav se zbirka odpira v tukaj in zdaj, se začne čas kmalu ozirati v preteklost, v čas Jotvingov in Peruna, Artemide in Odiseja, v pesmi Duh pa seže celo do rokopisov Nag Hammadija. Gre za eruditsko poezijo, v kateri avtor korespondira z antičnimi motivi in literarno tradicijo. V tako zaokroženem svetu še bogovi za trenutek odložijo svoj brezmejni srd, saj na »topli polici« najdejo prostor celo za internetne komentatorje in literarne kritike. Pač, »poeziji je / usojeno, da popravlja zavest in svetove«.

Ana Geršak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...