Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Gleda kondor avion

Brano delo
Andrej Rozman Roza
Gleda kondor avion

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kondor
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-01-3668-2
Leto izdaje izvirnika 2015
Spremna beseda Andrej Koritnik
Izbor in urejanje Andrej Koritnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
18,5 x 12,5 cm
280 g
272 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Sem ambiciozen in len in bi rad po bližnjici prišel do slave. Zato sem se že kot otrok, ko sem slišal, da je Primož Trubar napisal prvo slovensko knjigo, odločil, da bom jaz napisal zadnjo.« (Andrej Rozman Roza)

Samoironične besede Andreja Rozmana Roze (1955), pesnika in dramatika za otroke in odrasle, mojstra uličnega teatra, gledališkega igralca, modernista in avangardista, ustanovitelja zaničniške verske skupnosti, pa tudi romanopisca, humorista in satirika ter direktorja najmanjšega možnega gledališča Rozinteater, so leta 1997, ko so bile zapisane v pesniški zbirki Je že vredu, mama, nehote napovedale tudi to knjigo. Vsebujejo pa eno napako: ta ne bo zadnja, kajti »zadnjo slovensko knjigo /.../ bom napisal čisto na koncu«, vendar bo posebna, saj bo v prerezu časa in prostora, v katerem intenzivno ustvarja Roza, popeljala bralca skozi bogati, sproščeni gozd pesniških, satiričnih, zgodovinskih, sodobnih, jezikoslovnih, stripovskih, domišljijskih, mitoloških in mnogih drugih podob njegovega odločnega, sproščenega slovenskega jezika. Omogočila mu bo brati, slišati in videti pesniško, prozno in dramsko besedo Roze, ki se nalašč odmika od jezikovnih konvencij knjižnega jezika.

Recenzija Bukla

Ob šestdesetletnici Andreja Rozmana Roze je izšlo njegovo »brano delo«, kot je podnaslov knjižnega izbora njegove ustvarjalnosti, ki ga je pripravil in spremno besedo napisal Andrej Koritnik. Knjiga v prvem delu prinaša izbor Rozmanovih pesmi, nadaljuje z igrami in prozo, sklepa pa se z avtopoetskim in avtobiografskim besedilom Žlahtni humorist in spremembe (spremni besedi so dodani tudi obsežna avtorjeva bibliografija, seznam intervjujev itn.). Roza, ki še zdaleč ni samo pesnik in dramatik, ampak tudi gledališki igralec, mojster uličnega teatra, satirik itn., je seveda tisti prvovrsten primerek humorista, ki se zna šaliti smrtno resno, s čimer brez težave izpoveduje življenjske resnice tako, da se gledališko občinstvo pa tudi bralci valjajo od smeha. Pri tem se, za razliko od marsikaterega predstavnika tega žanra, ne ukvarja s šalami o blondinkah in Bosancih, temveč v svojih izpovednih nastopih domišljeno uporablja svojo in ljudsko domišljijo, svoje »izsledke« in bodice pa podaja v sproščenem jeziku, ki se pogosto osvobaja strogih jezikovnih pravil. Žlahtna humoristična knjiga v resni klasični zbirki Kondor!

Samo Rugelj, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...