Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Gospod Cogito

Zbigniew Herbert
Gospod Cogito
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova lirika
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5435-8
Leto izdaje izvirnika 1974
Izbor in prevod Niko Jež
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21.5 x 13.5 cm
150 g
120 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbigniew Herbert (1924–1998), eden najpomembnejših poljskih pesnikov druge polovice 20. stoletja, je v procesu oblikovanja svojega pesniškega izraza ustvaril gospoda Cogita, ki zdaj ironično, zdaj sarkastično, preroško ali melanholično razmišlja o sodobnem svetu, človeku, družbi in zgodovini. Prvi cikel je nastajal v šestdesetih letih in je bil leta 1974 objavljen v legendarni zbirki Gospod Cogito (Pan Cogito), ki predstavlja enega najznamenitejših pesemskih ciklov zadnjega stoletja, v svojih številnih preobrazbah in variacijah pa se lik pojavlja vse do konca pesnikovega ustvarjanja.

Recenzija Bukla

Pesnik, dramatik in esejist se je v zgodovino zapisal tudi kot politični oporečnik socialistične Poljske in prav na tem preseku dejavnosti je bržkone prišlo do njegove vidnosti. Ta je tako svetovna oz. evropska (številni prevodi, večkratna nominacija za Nobelovo nagrado …) kot tudi slovenska, saj se je zapisal med prejemnike Vilenice, prevodi njegovih del pa so v našem jeziku razmeroma dobro dostopni. Za novo izdajo se zdi, da skuša predvsem napraviti nov pregled nad njegovo poezijo, da njeni najmočnejši deli ne bi bili razmetani po najrazličnejših koncih in krajih, pri tem pa je fokus lik gospoda Cogita (katerega zametke najdemo v pesnikovi četrti pesniški zbirki), ki je postal malodane nekakšen pesnikov podpis. Herbertovo poezijo zaznamuje izjemna navidezna lahkotnost zapisanega, ko se lirski subjekt (zelo pogosto povsem neposredno) sprehaja od enega do drugega »velikega« pojma. In čeprav se zdi, da ga skuša često zamejevati v določen »časoprostor«, postane ob branju kaj hitro jasno, da se Herbert ne prilagaja realpolitiki trenutka, temveč dosledno sledi temeljnim moralnim vzgibom, s čimer ostaja tako rekoč – večen.

Aljaž Krivec, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...