Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Igla v mrku

Knjiga miniatur
Neža Zajc
Igla v mrku
19,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Inštitut Nove revije
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7014-15-0
Spremna beseda Andrej Božič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
160 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rusistka in slovenistka dr. Neža Zajc, kot raziskovalka zaposlena na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU, avtorica številnih znanstvenih člankov in monografskih publikacij s področij bizantinskih in zgodnjekrščanskih študij, medievistike, semiotičnega jezikoslovja ter problematike historičnih in osebnih poetik, s svojo drugo pesniško zbirko, Igla v mrku, pusti spregovoriti protislovne, narazen stremeče silnice sveta, znotraj katerih se najdeva, znotraj katerih se zgublja človekovo prebivanje, spričo končnosti, a z želom želje neskončnega, napoteno na neprestano premerjajoče, tehtajoče nastanjevanje razprtosti, na iskanje mere uravnoteženja, (če)tudi tistega brezmernega.

Recenzija Bukla

Nova pesničina zbirka med drugim nakazuje neki premik v idejni zasnovi literarnega dela, lahko bi rekli celo prostorski. Za pesniški prvenec Ime gore (KUD Logos, 2015) se je zdelo, da pretendira na to, da lasten govor producira že s samo velikostjo, ki tako postane svoj jezik. Seveda je šlo za mnogo več kot to, a morda ta vstopna točka s samo razliko detektira nekaj, kar sam zaznavam kot posebnost pričujoče knjige. Gre namreč za knjigo, za katero se zdi, da se giblje po ožjem prostoru, a znotraj le-tega, malodane na način formiranja možganskih sinaps, ustvarja vedno nove povezave. Gre za poezijo, ki je zavezana iskanju mesta, na katerem se pesniški subjekt privezuje na svet, kar počne v maniri modernistične estetike in tradicije, ki se v svoji estetski (pa res predvsem estetski) mračnosti morda nekoliko spogleduje tudi z ekspresionizmom, vse našteto pa v okviru religioznega diskurza, ki služi kot sam modus ubesedovanja in mesto pogleda in tako posledično tudi doseže, da se te poezije ne bi dalo napisati drugače.

Aljaž Krivec, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...