Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Igralca

V spomin na Gašperja Tiča in Jerneja Šugmana
Marija Švajncer
Igralca
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Kulturni center Maribor
Zbirka Frontier. Poezija
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7030-79-2
Urejanje Dušan Hedl

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 12 cm
110 g
83 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tragična smrt igralca Gašperja Tiča in prezgodnji odhod igralca Jerneja Šugmana sta v Mariji Švajncer, ki je velika ljubiteljica gledališča in glasbe, povzročila žalost in osuplost. Okoliščine Tičeve smrti in Šugmanovo razdajanje, tako na odru kot v medčloveških odnosih, so vodili v nastanek nove pesniške zbirke Igralca, V spomin na Gašperja Tiča in jerneja Šugmana.
V pesmih Marija Švajncer govori o posebnostih in usodnosti igralskega poklica, izročanju občinstvu ter paradoksu igralcev in igralk, odhoda obeh igralcev pa se dotakne posredno, z zatajevano in obvladano prizadetostjo ter hkrati z nemočjo pred obličjem smrti. V verzih ohranja spomin na velika umetnika - oba sta v ljudeh zapustila neizbrisno in trajno sled.

Recenzija Bukla

Še vedno žalostni se spominjamo prehitre smrti Jerneja Šugmana in tragične Gašperja Tiča. V spomin nanju je Marija Švajncer, sicer večkrat nagrajena pisateljica in ljubiteljica gledališča, zapisala 58 pesmi, ki se v zbirki med sabo prepletajo in nas vzpodbujajo, da v vsaki od njih iščemo preminula igralca. Nekatere so namenjene vsakemu posameznemu, v drugih pa se njun duh prepleta. Rahločutne pesmi nam odkrijejo svet igralcev in nas popeljejo v zaodrje tako gledališča kot življenja zunaj njega. Vse skupaj pa se zaključujejo pred nemočnim obličjem smrti, ki prekinja igralsko življenje. So pesmi, ki se napišejo v žalostnih časih, in so pesmi, ki nam dajo tolažbo: »Zadnja predstava, molk in osuplost preživelih.«

Urška Bračko, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...