Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kajuh - zbrane pesmi

Karel Destovnik-Kajuh
Kajuh - zbrane pesmi
8,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Knjižnica Velenje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-93695-3-1
Leto izdaje izvirnika 2015
Spremna beseda Vlado Vrbič
Uredil Vlado Vrbič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 12 cm
260 g
179 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prva celovita pesniška zbirka vseh Kajuhovih pesmi, šestnajst od njih je objavljenih prvič.
Karel Destovnik Kajuh – izjemen pesnik in simbol slovenskega upora ter pokončne volje do življenja. Njegove pesmi so nežne in odločne hkrati, izpovedujejo odkrito intimo in živost človeške volje. V svojem kratkem življenju je ustvaril le okoli sto petdeset pesmi, številne med njimi …. Slovenska pesem, Materi padlega partizana, Bosa pojdiva, Samo en cvet … so že skoraj ponarodele. Pesmi v zbirki so zbrane in urejene pod uredniškim delom Vlada Vrbiča.

Recenzija Bukla

Z Zbranimi pesmimi se je Knjižnica Velenje poklonila izjemnemu pesniku in narodnemu heroju Karlu Destovniku - Kajuhu, ki je komaj 21-leten padel v partizanih, hkrati pa z zbirko obeležila tudi 70. obletnico zmage nad fašizmom. Gre za edino delo, v katerem so zbrane vse Kajuhove pesmi (od 1938 do 1944), tudi doslej neobjavljene in osnutki iz pesnikove rokopisne zapuščine. Poleg nekaj ljubezenskih pesmi in pokrajinskih impresij večino zbirke sestavlja družbenopolitično angažirana poezija. Kajuh je odkrito nasprotoval vsem zatiralcem Slovencev in ljudstvo pozival k revoluciji, v vojni pa dvigal moralo soborcem. Naj zapis sklenem z enim njegovih znanih verzov: »Lepo je, veš, mama, lepo je živeti, / toda, za kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti.«

Kristina Sluga, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...