Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kdaj

Izbrane pesmi
Tomaž Šalamun
Kdaj
49,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-384-1
Naslov izvirnika Izbrane pesmi
Leto izdaje izvirnika 2011
Izbor Tomaž Šalamun, Aleš Šteger
Spremna beseda Ivo Svetina, ... [et al.]
Urejanje Jelka Ciglenečki, Staša Pavlović, Aleš Šteger

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
1.020 g
987 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pesniški opus in socialni fenomen Tomaža Šalamuna (roj. 1941) je edinstven v povojni slovenski in obenem svetovni književnosti. Kritika ga je zaman poskušala zaobjeti z najrazličnejšimi epiteti: kot ključno točko preloma slovenske povojne tradicije, najvplivnejši slovenski literarni izvozni artikel vseh časov, kot srednjeevropsko pesniško revolucijo, učitelja hord mlajših pesnikov po vsem svetu, neusahljivi izvir pesniške magme, kot mističnega, bogoiskateljskega pesnika, kot eksplozivnega ustvarjalca v nenehni ekspanziji, kot hermetično, avtoironično, lucidno, cinično, hitro in okretno pisavo, kot pesniški monstrum in preroka. Dejstvo je, da je Šalamunov pesniški jezik šel skozi številne preobrazbe, da je njegov vpliv rasel in vse do danes žigosa in določuje pisave celotnih generacij pesnikov okrog sveta. Šalamunova striktna drža, da ni pisal diskurzivnih ali narativnih tekstov, nobenih avtopoetik ali esejev, marveč odpiral pesniški metje za prav vse ravni, lege in (ne)zmožnosti jezika, ga s tem razširjal in vedno znova pomlajeval, pove marsikaj o Šalamunovi predstavi, kaj poezija dandanes lahko je in bi morala biti. Obenem dela predstavljiv izjemen pesniški opus, kamor so bili desetletja usmerjeni vsi pesnikovi ustvarjalni napori in slasti in ki ob redakciji pričujoče knjige šteje dvainštirideset objavljenih izvirnih pesniških knjig in kup še neobjavljenih, a že zaključenih rokopisov. Izbor z lapidarnim naslovom Kdaj je doslej najbolj obširen izbor iz pesniškega opusa Tomaža Šalamuna. Je več kot brevir ali the very best of, je praktično že kar sveta knjiga za vsakogar, ki ga količkaj zanima moderna poezija. Knjiga nam predoča tehtnost, neposnemljivost in obenem koherentnost pesniškega glasu Tomaža Šalamuna, kompaktnost njegovega opusa in postavlja na laž vse prestrašene s količino pesmi, ki jih je Šalamun napisal (in objavil!). Izboru iz objavljenih pesniških knjig je dodanih tudi več kot petdeset doslej še neobjavljenih novih pesmi. Knjigo zaokrožuje ponatis šestih referenčnih tekstov o poeziji Tomaža Šalamuna izpod peres slovenskih in tujih avtorjev, priložena ji je tudi zgoščenka z zvočnim zapisom Šalamunovih interpretacij pesmi.

Recenzija Bukla

Ob petnajstletnici Študentske založbe in sedemdesetletnici Tomaža Šalamuna je izšel najbolj obsežen izbor avtorjevih pesmi do sedaj (v najbolj obsežni knjigi pesmi taiste založbe), ki se ponaša še z mnogimi presežniki: pesmi iz kakih 40 pesniških zbirk od Pokra (1966) do Letnega časa (2010), izbor novih pesmi, izbrani teksti o Šalamunovi poeziji, od Iva Svetine in Tarasa Kermaunerja do njegovih prevajalcev v tuje jezike, zgoščenka, na kateri pesnik bere iz pričujoče knjige ter kompletna bibliografija Šalamunovih knjig v slovenščini in prevodih. Že samo pregled Šalamunovega pesniškega ustvarjanja v tretjem tisočletju kaže, da je njegova poezija izhajala pri povsem različnih založbah (od Mondene, Lipe in Litere, prek Mladinske knjige, Cankarjeve založbe, do Didakte, Goge in Lud Literature), kar več kot dokazuje, da je bil maj 1965, ko so bile v Naših razgledih objavljene njegove prve pesmi, začetek enega najbolj konsistentnih in konstantnih pesniških opusov v sodobni slovenski poeziji, pri čemer recenzenti trdijo, da je (bilo) njegovo ustvarjanje ves čas tudi izjemno kompaktno in koherentno. Obvezna knjiga za tiste, ki jih vsaj malo zanima moderna poezija, in za vse tiste, ki so z do sedaj izdanimi izbori Grafenauerja, Koviča, Strniše in Zajca pri Beletrini našli knjige domačih poetov, ki jim niso mogli reči ne.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...