Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Ključ
27,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova lirika
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-3068-0
Izbor in prevod Jana Unuk
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13,5 cm
300 g
232 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Poljska pesnica in esejistka, Nobelova nagrajenka za leto 1996 Wisława Szymborska (1923– 2012) je k sodobni poljski poeziji najpomembneje prispevala z oživljanjem refleksivne, miselne poezije. Njene na videz lahkotne, s skepso, ironijo in humorjem prežete pesmi zastavljajo temeljna vprašanja o življenju in svetu in jih vedno znova osvetljujejo z nepričakovanih, pogosto neantropomorfnih zornih kotov. Njene pesmi so prevedene v vse evropske jezike, arabščino, hebrejščino, kitajščino in japonščino. V slovenščini sta doslej izšla izbor Semenj čudežev (1997) in zbirka Trenutek (2005), pričujoči izbor pa zajema iz vseh pesničinih zbirk.

Recenzija Bukla

Avtorica, ki sodi med najpomembnejše poljske pesnike 20. stoletja, je dobitnica vseh pomembnih evropskih nagrad, pa tudi Nobelove nagrade za književnost (1996). Njena poezija se zdi na prvi pogled lahkotna, pogosto humorna in ironična, v ozadju pa si zastavlja temeljna vprašanja o človeku in svetu. V pesmih večinoma ne upesnjuje doživljanja lirskega subjekta, ampak so v verze ujete zgodbe. Kot na primer tale: »Sedemindvajset kosti, / petintrideset mišic / kakšnih dva tisoč živčnih celic / v vsaki blazinici naših petih prstov. / To je čisto zadosti, / da napišeš Mein Kampf / ali Medveda Puja.« (Dlan) Izbor in prevod iz avtoričinih pesniških zbirk je opravila Jana Unuk, ob koncu pa ga dopolnjuje še pesničin govor ob prejemu Nobelove nagrade in kratek življenjepis.

Kristina Sluga, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...