Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Klobuk Vere Revjakine B.

Varja Balžalorsky Antić
Klobuk Vere Revjakine B.

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba LUD Šerpa
Zbirka Klasična Šerpa
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6699-65-5
Leto izdaje izvirnika 2018

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 13,5 cm
110 g
77 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Klobuk Vere Revjakine B. je pesniški prvenec, ki, na sledi (razrahljane) narativne strukture, prestopa okvirje poetike vsakdanjosti, za katero se zdi, da določa glavni tok sodobne slovenske poezije. Zbirka je tako oblikovno kot tematsko večglasna, nehomogena. Ob raznolikih temah, (ljubezenskega odnosa, mnogoterih oblik rojstev in smrti, družbene odgovornosti do aktualnih problemov, raziskovanja ženskosti), ki naseljujeo telesa besedil, se hkrati sprašuje o pogojih možnosti (pesniške) govorice. V tem naporu se pesmi ukvarjajo tudi s svojo lastno (ne)možnostjo in/ali možnostjo drugačnega izrekanja videnega, slišanega in čutenega – torej, vprašanji govorice, kot jo intuitivno sluti pesniška (pod)zavest. Kot osrednje se proti koncu zbirke odpre vprašanje jezika, saj se to razpiranje in rahljanje ustaljenih oblik, premeščanje pomenov, dogaja prav na njegovi ravni. Mestoma radikalizirano izrekanje, dekonstruiranje jezika, pa se ne izteče v razpad, ampak v poskus grajenja novega.

Varja Balžalorsky Antić je prevajalka, literarna teoretičarka in pesnica, rojena leta 1979 v Kopru. Kot asistentka poučuje na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na ljubljanski Filozofski fakulteti. Prevaja leposlovje in humanistiko iz francoščine (H. Michaux, P. Bourdieu, J. L. Nancy, R. Chartier, P. Quignard, H. Lefebvre, S. Germain, L. Febvre, J. Le Rider) in iz srbščine (M. Pantić, B. Vasić, I. Antić, L. Blašković). Poezijo je objavila v revijah Literatura, Poetikon in Apokalipsa.

Recenzija Bukla

Pred nami je pesniški prvenec, za katerega se zdi, da suvereno zakoraka v središče jezika in »poetičnega«, ne da bi ob tem iskal posebno vstopno točko, kakršenkoli zunanji označevalec; ti kvečjemu nastanejo post festum, ko je pesem že izpisana. Avtoričinega pisanja ne moremo (vsaj ne povsem enoznačno) umestiti v kakšnega od vidnejših tokov slovenske poezije tega časa, morda pa ji lahko pripišemo naslanjanje na evropsko modernistično tradicijo in občasno spogledovanje z zaumnim. V vsakem primeru je pred nami pisava, ki se izrazito zaveda poetske funkcije jezika kot tiste, ki lahko vase vključi vse druge in (paradoksalno) ne nazadnje tudi samo sebe. Tako se pred nami izpiše vznemirljiva, hitra, direktna (a obenem spet povsem nedirektna), jezikovno in pomensko bogata pisava, ki obenem s svojo zvočnostjo ohranja jasen stik s poezijo kot govorjeno, recitirano (in zaklinjajočo?) umetnostjo.

Aljaž Krivec, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...