Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kraljestvo kiča

Tone Dodlek
Kraljestvo kiča
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Kulturni center Maribor
Zbirka Frontier. Poezija
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7030-28-0
Leto izdaje izvirnika 2018
Ilustracije Tone Dodlek
Spremna beseda Zoran Pevec
Urejanje Dušan Hedl

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
140 g
78 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kot je za poezijo Toneta Dodleka značilno, gre ves čas za prevpraševanje, za miselne in besedne igre, za iskanje možnosti jezikovnega izraza. Pri tem odlično uporablja protislovja, ki jih vključi v svoj zapis in tako še bolj poudari, kar želi upovedati. K temu dobro paše tudi kak zamolk, da lahko tudi bralec sam aktivno sodeluje.

Nekatere znane tekste avtor imenitno prenese v naš čas in jim da dimenzijo, ki postane v besedni igri sodobna. Nekajkrat so besedila tudi na meji filozofskega razmišljanja, kar jim daje dodatni domišljiski in miselni naboj. Je pa po drugi strani dobro, da avtor s ten ne pretirava - vendarle gre za leposlovna besedila, ne za filozofijo. Včasih so besedila na meji aforizma, ka pa je tako ali tako tudi namen zapisanega. Tudi zunanja forma se večinoma drži enovitega vzorca, kar daje ritem celotni zbirki.

Recenzija Bukla

Tudi nova zbirka pesnika, pisatelja, esejista in aforista Toneta Dodleka je izrazito družbenokritična in angažirana. Gre za pogled obstranca, ki je zaradi svoje neprilagojenosti in nepripadnosti, pogosto nerazumljen in osamljen, hkrati pa zmožen videti »prek roba«. Vendar pogled »prek« nikakor ni le črnogled, ampak tudi duhovit in ironičen. Iz celote izstopa cikel kratkih pesmi, naslovljen Coprnije, najbrž bi jim lahko rekli tudi fajferizmi (po Dodlekovo), niz srečevanj pojmovnih antonimov (Dan in Noč), oseb itd., npr.: »Srečali sta se Pozaba in Obljuba. / »Kje hodiš?« vpraša Obljuba. / »Pišem spomine,« odgovori Pozaba. / »Je s teboj vse v redu?« vpraša Obljuba.«

Kristina Sluga, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...