Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kroženja

Vid Sagadin Žigon
Kroženja

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Zenit
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-94296-8-6
Leto izdaje izvirnika 2019
Spremna beseda Peter Semolič
Urejanje Žiga Valetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
16,5 x 14,5 cm
270 g
264 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

6 ciklusov
74 pesmi
262 strani
spremni intervju: Peter Semolič, Poiesis

Prevajalec, lektor, esejist in pesnik Vid Sagadin Žigon, enfant terrible sodobne slovenske poezije, je začel pisati pesmi pri osmih letih, medtem ko so njegove zaključene zbirke začele izhajati šele po mnogih letih literarnega udejstvovanja: Drevored (2010), Špilunga (2015), Metamorfoze (2017) in Samospevi meduzinih kač (2018). Kroženja združujejo štiri doslej neobjavljene cikluse, ki se jim pridruži nekaj pesmi iz Špilunge ter Metamorfoz. Zbirka, ki prvič seže več desetletji v preteklost, ponuja celovit pregled dosedanjega opusa in obenem pristno izhodišče za nadaljnja dela.

Ciklusi: Spočenjanja, Najdevanja, Odpiranja, Igranja, Spreminjanja, Uzrtja

»Kroženja so vrhunski jezikovni džez, lirični direndaj, brbot telesnega in zemeljskega na eni ter človečnosti na drugi strani. Ranljiva so, kot so ranljivi pesnikovi najbolj zvesti spremljevalci: otrok, ptica in ženska.
Nekateri verzi so nastali v trenutkih boleče odprtosti za milost lastnega obstoja in nemilost človeškega sveta. Nisem se zmotil, ko sem želel videti, kaj iz Vidovih treh desetletjih je obtičalo v predalu; rudnine so posvetne in duhovne obenem, vendar ne ezoterične, temveč duhovne v prvinskem umetniškem prizadevanju, ki besedo in njen obrat veže na preživetje Duha in Smisla.«
– Žiga Valetič, urednik

Recenzija Bukla

Glede na zahtevne razmere na pod­ročju založništva poezije ni prav nič nenavadno, če pesnice in pesniki – tako uveljavljeni kot manj uvel­javljeni – v »predalih« hranijo neobjavljene zbirke. Knjigo je danes seveda lažje izdati kot v preteklosti, vendar to še ne pomeni, da je z njo kaj lažje (pre)živeti. Sagadin Žigon, ki je bil v devetdesetih letih eden od ustanovnih sodelavcev več literarnih revij, projektov in tudi založb, se je skozi leta ustalil kot lektor pri Dnevniku in različnih akademskih revijah, šele leta 2010 pa so začele izhajati njegove pes­niške zbirke. Najnovejša, Kroženja, predstavlja njegove najstarejše pesmi – štiri zbirke oz. cikle, ki so bili prebrani z uredniškim sitom, z dodanim izborom že objavljenih pesmi pa dobimo celovit pregled samosvojega, skoraj štiri desetletja trajajočega pesnikovanja. Verzi so čustveni, lucidni in doživeti – v nenehnem bojevanju ter pomirjanju z Usodo. Konec aprila bo v Kinodvoru predvajan tudi dokumentarni film o pesniku z naslovom Glas z roba.

Žiga Valetič, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...