Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Legenda o dobrih ženah

Geoffrey Chaucer
Legenda o dobrih ženah
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Naslov izvirnika The Legend of Good Women
Prevod Nada Grošelj
Spremna beseda Nada Grošelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
164 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
leposlovje > kratka proza
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kot pripoveduje angleški pesnik Geoffrey Chaucer, avtor znamenitih Canterburyjskih zgodb, v Prologu k Legendi o dobrih ženah, mu naloži to delo sanjska prikazen; z njim naj bi se odkupil za dve pesnitvi, v katerih je opisoval nezveste ženske. Chaucer ali, bolje, njegov prvoosebni pripovedovalec začne marljivo upesnjevati nesrečne življenjske usode junakinj iz klasične antike, vendar mu zgodbe iz pričakovane patetike nenehno uhajajo v komiko in parodijo. Sad njegovega truda je nedokončana (ali deloma izgubljena) pesnitev o desetih ženskah, ki je po besedah literarnih teoretikov najbolj enigmatično delo tega srednjeveškega pisca in nam še danes postavlja vrsto vprašanj.
Prevod, opombe in spremna besedila je pripravila Nada Grošelj, letošnja Sovretova nagrajenka.

Recenzija Bukla

Srednjeveški pesnik Geoffrey Chaucer velja za očeta angleške literature in je najbolj znan po svojih Canterburyjskih zgodbah. V Legendi o dobrih ženah poet izriše deset legend o dobrih (antičnih) ženah: Kleopatri, Tizbi, Didoni, Medeji, Ariadni itd., ki pa so žal ostale nedokončane. Kljub popularnosti pesnitve v času njenega nastanka ta danes ni šteta med avtorjeva najboljša dela. Kritiki si niso edini, ali gre za slabo napisano delo ali za namerno potezo, s katero pesnik ustvarja satiro in parodijo, uperjeno proti ženskam. Slovenskemu prevodu je dodana strokovna spremna beseda dr. Nade Grošelj in kljub vsem vprašanjem in deljenim mnenjem (ali pa prav zaradi njih) je delo vredno branja. Za literarne radovedneže!

Vesna Paradiž, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...