Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mali užitki

Jaka Tomc
Mali užitki
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Manični poet
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-92808-3-6
Leto izdaje izvirnika 2015
Ilustracije Nea Likar
Urejanje Boris Upelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
130 g
83 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

To ni običajna pesniška zbirka. Vsi, ki pričakujete neskončno nizanje nerazumljivih metafor, ki so žal nekakšna stalnica sodobne slovenske poezije, si lahko to mirno izbijete iz glave. Kdor pozna Jako Tomca, ve, da skozi življenje koraka v svojem ritmu in se pri tem nikakor ne pusti motiti. Stvari jemlje sproščeno, impulzivno, dostikrat preveč na lahko in v približno istem vrstnem redu, kot mu jih na pot postavlja življenje, zato bi bilo od njegovih pesmi nespametno pričakovati kaj drugega. Kljub temu, da so si med seboj zelo različne, tako po formi kot po vsebini, pa jih vseeno druži skupna, tako rekoč večna tematika. Ljubezen. Medtem, ko se objekti poželenja menjavajo s svetlobno hitrostjo in je vsem obratom kar težko slediti, avtorja vseskozi poganja od višav do globin pa spet nazaj. Dilem, o čem pesmi govorijo, ne bi smelo biti, jezik je namreč jasen, preprost in igriv, odvisno pač od razpoloženja. Čeprav bi težko trdili, da gre za nadaljevanje kakšnega pesniškega izročila, se da v barskih scenah začutiti Menarta, v tistih igrivih (lahko bi uporabili tudi kakšen močnejši pridevnik) pa apokrifnega Prešerna. Druga stalnica pesniške zbirke, ki se ji protagonist na noben način ne želi odpovedati, pa so mali življenjski užitki. Jutranja kava s cigareto, dober komad na radiu, duhovit SMS, nasmešek na ulici, … Dobrodošli na vrtiljak stihov v štiriintridesetih delih in petih razpoloženjskih sklopih. Vsak bo našel kakšnega zase. Naj postanejo vaši mali užitki.

Boris Upelj

Recenzija Bukla

Avtor, ki se v življenju spopada z bipolarno motnjo, je doslej izdal več žanrskih proznih del, zdaj pa še pesniški prvenec. Kot pove že naslov, so glavno vodilo zbirke mali užitki oziroma drobni trenutki (čik in kava, pogled na lepo dekle), ki osrečijo ter napolnijo dušo. Ker pa življenje ni samo potica, Tomc »brska« po sebi, tudi ko ga preplavita občutek nemoči, brezupa: »Kdo pravi, / da se teme ne da ujeti? / Jo prikleniti na verigo / in udomačiti.« Ob tem njegova pesniška govorica ni nikoli zastrta v metaforah, ampak bralca nagovarja neposredno in jasno.

Kristina Sluga, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...